Foto: AP

Trump kallade politiker för ”Pocahontas” under möte med veteraner från ursprungsbefolkningen

Uppdaterad
Publicerad

När USA:s president Donald Trump skulle hylla veteraner från urfolket najvaro som tjänstgjorde under andra världskriget passade han på att kalla en demokratisk senator för ”Pocahontas”. Ett uttalande som väckt kritik.

Uttalandet gjordes i går när Trump tog emot veteraner från urfolket najvaro som tjänstgjorde under andra världskriget vid en ceremoni i Vita huset. Efter att ha lyssnat på dem sade Trump att han inte förberett något eget anförande, men fortsatte:

– Ni fanns här långt innan någon av oss gjorde det. Även om vi har en representant i kongressen som de säger har funnit här sedan länge. De kallar henne Pocahontas. Men, vet ni vad, jag gillar er, sade presidenten.

Fortsätter trots kritik

Donald Trump ger gärna sina politiska motståndare smeknamn och har till exempel konsekvent kallat Hillary Clinton för ”Crooked Hillary”.

Just smeknamnet ”Pocahontas” syftar på den demokratiska senatorn Elizabeth Warren, en av Trumps främsta kritiker som själv sagt att hon har anor från den amerikanska ursprungsbefolkningen.  

Trots kritik har USA:s president fortsatt att använda det kränkande smeknamnet och på valmöten har Trump-supportrar gjort traditionella ”stridsrop” för att håna senatorn.

Grupper som representerar olika delar av den amerikanska ursprungsbefolkningen har länge varit kritiska till att Donald Trump använder smeknamnet ”Pocahontas”, vilket bland annat liknats vid att kalla ursprungsbefolkningen för ”redskins”.

Vem var Pocahontas?

Den riktiga Pocahontas har inte heller mycket gemensamt med karaktären i Disney-filmen som populariserade namnet.

Pocahontas var dotter till en mäktig man i Powhatanstammen under tidigt 1600-tal och enligt historieböckerna ska hon som barn ha räddat en dödsdömd engelsman genom att rusa fram och lägga sig över hans huvud precis när han skulle avrättas.

Pocahontas, eller Matoaka som hon egentligen hette, kidnappades dock senare av engelsmän och giftes bort i fångenskap. Hon flyttade senare med sin nya man till England där hon dog i smittkoppor 21 år gammal.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer