Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Butiker ransonerar modermjölksersättning. Småbarnsmamman Jennifer Kersey, Connecticut, är en av alla föräldrar som drabbats av bristen. Foto: AP

USA: Brist på modersmjölksersättning skapar oro hos föräldrar

Uppdaterad
Publicerad

Det råder brist på modersmjölksersättning i hela USA. President Joe Biden säger sig nu arbeta väldigt hårt för att lösa problemet.

Hyllorna gapar tomma. Föräldrar har skapat onlinegrupper för att byta, sälja och tipsa om var det kan gå att få tag på ersättning.

Amerikanska mamman Jennifer Kersey skyndade till affären för att köpa på sig några burkar till sin sju månader gamla bebis, men upptäckte förfärat att hyllorna stod tomma.

– Det här handlar om bebisar, som måste kunna äta, säger Kersey.

Bristen uppstod i samband med att en av de största producenterna av modersmjölksersättning upptäckte bakterier i en produktionsanläggning. Produktionen stängdes ner och produkter återkallades från butikerna.

Det ledde till störningar i leverantörskedjorna, som inte varit tillräckligt flexibla, vilket i sin tur även påverkade fler producenter. Enligt nyhetsbyrån Reuters saknas nu 40 procent av den modersmjölksersättning som brukar finnas i lager.

Fler butiker ransonerar nu hur mycket varje kund får köpa.

Problemet har tagits upp på högsta nivå och president Joe Biden vill nu underlätta import av modermjölksersättning.

– Vi jobbar väldigt, väldigt hårt. Det finns inget mer brådskande som vi arbetar med än det här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer