Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
USA har redan vapen och ammunition på plats i Europa, säger SVT:s USA-korrespondent Fouad Youcefi. Foto: SVT

USA:s representanthus säger ja till militärt stöd till Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

Efter att ha blockerats av delar av det republikanska partiet – USA:s representanthus har nu röstat ja till ett stödpaket till Ukraina.

Alla ledamöter från Demokraterna röstade ja.

– Republikanerna är så delat som vi har förväntat oss. Hälften är för och hälften emot att fortsätta stödja Ukraina, säger SVT:s USA-korrespondent Fouad Youcefi.

Kriget i Ukraina

Stödet till Ukraina innefattar militär hjälp och uppgår till 60 miljarder dollar, motsvarande närmare 655 miljarder kronor.

Dessutom röstade representanthuset igenom ett paket på motsvarande 284 miljarder kronor i hjälpmedel till Israel och humanitär hjälp till medborgare i Gaza. En pott ska även gå till Taiwan och allierade i Stillahavsregionen som säkerhetshjälp.

Zelenskyj: Förlorar utan hjälp

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har tidigare sagt att Ukraina kommer förlora Rysslands angreppskrig utan det amerikanska stödet, en bedömning som delas av chefen för amerikanska underrättelsetjänsten CIA.

Elin Jönsson, SVT:s Ukrainakorrespondent, berättar att det vacklande stödet tagit hårt på den ukrainska befolkningen.

– Jag tror att alla 38 miljoner ukrainare, var de än må befinna sig, drar en lättnadens suck idag.

President Zelenskyj tackar USA ”för beslutet som håller historien på rätt spår”. EU:s ordförande Charles Michel kallar det ett ”tydligt budskap till Kreml”. Även Natos generalsekreterare, Jens Stoltenberg välkomnar beskedet, ”Det här gör oss alla säkrare”.

Mexikogräns framför Ukrainahjälp

Under debatten vände sig före detta talmannen och demokraten Nancy Pelosi, till de republikaner som är emot stödpaket till Ukraina.

– Väljer ni Putins väg, så är jag rädd för att ni kommer ha blod på era händer.

Främsta orsaken till att vissa republikaner motsätter sig mer hjälp till Ukraina uppges vara att kravet på att först och främst finansiera gränsbevakning mellan USA och Mexiko.

Det kan handla om veckor eller månader innan pengarna kommer till fram till Ukraina, säger Fouad Youcefi.

– Först måste det återigen passera senaten, det kan ske inom några dagar. Sedan kan det ta ytterligare dagar innan Biden kan underteckna lagen och därefter kan det dröja innan man kan skicka vapen och ammunition.

Se hela sändningen i SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet