• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Arvidsjaur, Norrbottens län. Det brinner kraftigt i en butik i centrala Arvidsjaur, med rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Norrbotten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Irans attack mot Israel firas i Irans huvudstad Tehran. Foto: Reuters

USA stöttar Israel – och Sverige fördömer Iran

Uppdaterad
Publicerad

Vita huset meddelar att USA kommer att stötta Israels försvarsmakt mot Irans attack, som fördöms från flera håll. Iran uppmanar USA att inte lägga sig i – och många regeringar, däribland Sveriges, fördömer Irans attack.

Vita huset går inte in på i vilken form stödet kommer att ges.

”USA kommer att stå på det israeliska folkets sida och stötta deras försvar mot dessa hot från Iran”, säger Adrienne Watson, talesperson för USA:s nationella säkerhetsråd, i ett uttalande.

Krig mellan Israel och Hamas

Även den svenska regeringen fördömer attacken.

”Sverige fördömer starkt Irans attack mot Israel. Detta medför mycket allvarliga konsekvenser för en redan försämrad regional säkerhetssituation. Vi följer situationen mycket noga”, skriver statsminister Ulf Kristersson på X.

Sveriges utrikesminister Tobias Billström understryker också att regeringen kraftfullt fördömer attacken.

”Den redan försämrade säkerhetssituationen i regionen riskerar att eskalera och medföra mycket allvarliga konsekvenser. Uppgifterna om att Iran beslagtagit ett fartyg idag är också oroväckande,” skriver han i ett skriftligt svar till SVT.

”Svenskar i regionen uppmanas följa lokala myndigheters anvisningar och råd och läsa ambassadens reseinformation”, fortsätter han.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tobias Billström (M) är oroad över utvecklingen i Mellanöstern. Foto: SVT

”Utan motstycke”

Även EU fördömer den ”oacceptabla iranska attacken mot Israel”, skriver unionens utrikeschef Josep Borrell på X.

”Det här är en eskalering utan motstycke och ett allvarligt hot mot regional säkerhet”, skriver Borrell.

Storbritanniens premiärminister Rishi Sunak fördömer den ”hänsynslösa” iranska attacken, och det gör även Frankrikes utrikesminister Stéphane Séjourné, samt Norges dito Espen Barth Eide och den danske utrikesministern Lars Løkke Rasmussen.

FN manar till ”maximal återhållsamhet”

FN:s generalsekreterare António Guterres manar alla parter till ”maximal återhållsamhet”.

Saudiarabien gör detsamma och vädjar om att skona regionen och dess invånare från alla faror med krig. Även Rysslands utrikesdepartement uttrycker ”extrem oro” och uppmanar till återhållsamhet från alla sidor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet