Det är i de så kallade BASIC- länderna (Brasilien, Sydafrika, Indien och Kina) som utsläppen ser ut att öka mest i framtiden. De höll på tisdagen en gemensam presskonferens i Paris. De många hundra journalisterna var nyfikna på besked om hur förhandlingarna egentligen framskrider, bakom positiva uttalanden om framsteg. Men budskapen var snarare att de fyra stora utvecklingsländerna står enade mot de rika länderna i förhandlingarna.
– Basic-länderna står enade för klimatet, i solidaritet med alla utvecklingsländer, sa den indiske miljöministern Prakash Javadekar.
U-länderna klimatsatsar
De fyra länderna underströk alla att de var och en gör stora, frivilliga insatser för klimatet trots små ekominiska resurser.
– Vi gör vad vi kan! Vi vill vara goda världsmedborgare, och gör väldigt långtgående insatser, sa Sydafrikas miljöminister Edna Molewa.
Krav på rika att gå före
Men samtidigt poängterade de att förhandlingar har gått trögt och att grundprincipen från tidigare klimatförhandlingar måste gälla. Ansvaret ska vara gemensamt men olika. Det betyder i klartext att det ska ställas mildare, eller inga, krav på utvecklingsländerna. De återupprepade att det nu upp till de rika länderna att kliva fram och gå före när det gäller större utsläppsminskningar, och att uppfylla löftet om klimatbistånd på 100 miljarder dollar per år.
– Vi är fortfarande besvikna på den låga ambitionsnivån när det gäller klimatet, och när det gäller stöd till utvecklingsländer. Det är helt nödvändigt att de rika länderna som har det historiska ansvaret och en större förmåga tar en tydlig ledarroll, säger Prakash Javadekar.
U-länderna delade
Det har under förhandlingarnas första vecka blivit tydligt att den gamla klyftan mellan rika och fattiga länder finns kvar. Men uppdelningen har börjat lösas upp i takt med att utvecklingsländernas ekonomier och utsläpp växer. Det finns även sprickor mellan utvecklingsländerna. Det syns i Paris bland annat i frågorna om klimatlöftena ska följas upp vart femte år eller mer sällan, och om man borde sikta på 1, 5 grader istället för två. Men alla fyra Basic-länderna uttryckte fortfarande optimism om en överenskommelse på fredag.
– Vi har fullt förtroende för att vi kan nå en legalt bindande avtal, sa Kinas klimatförhandlare Xie Zenhua.
– Det finns inte utrymme för att skjuta ett beslut längre, säger Brasiliens miljöminister Isabella Teixeria.