Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se i videon vad UD rekommenderar inför utlandsresan. Foto: TT/SVT

Fler anmäler sig till UD:s svensklista – antalet har mer än fördubblats

Uppdaterad
Publicerad

UD uppmanar alla svenskar som ska resa eller bor utomlands att registrera sina kontaktuppgifter på svensklistan. Den senaste månaden har antalet registreringar ökat från ungefär 10 000 till drygt 24 000, uppger UD:s presstjänst för SVT Nyheter Uutiset.

Under de senaste veckorna har utrikesdepartementet UD fått frågor av svenskar kring hur de ska bete sig utomlands, med anledning av terrorattentatet i Bryssel i mitten av oktober.

UD bedömer att hotet mot svenska intressen utomlands har ökat de senaste månaderna, till följd av händelser som bland annat koranbränningarna i Sverige.

I videon kan du se vad UD rekommenderar inför utlandsresan.

Detta rekommenderar UD

Efter terrorattentatet, där två svenska medborgare dödades i Bryssel den 16 oktober, riktades en generell uppmaning till svenskar utomlands. Utrikesdepartementet gick då ut med rådet att iaktta ökad försiktighet och förhöjd vaksamhet samt att hörsamma lokala myndigheters råd.

UD uppmanar också svenskar utomlands att registrera sina kontaktuppgifter och information om utlandsvistelsen via svensklistan, så att UD eller ambassaden kan kontakta de som är utomlands, vid en konsulär krissituation.

Utrikesdepartementet uppmanar också alla som befinner sig utanför Sverige att ladda ner appen UD Resklar för att få pushnotiser om situationen i landet som man befinner sig i.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.