Skogsfinnarna har nu ett förbund

Uppdaterad
Publicerad

Förbundet Skogsfinnars Intressen i Sverige vill höja skogsfinnarnas status och verka politiskt i frågor som rör skogsfinnar och ättlingar till skogsfinnar. Namnlagen från 2017 är ett bra exempel.

– Namnlagen i dess nuvarande form tillåter inte längre att man tar tillbaka skogsfinska namn. Man kan inte gå tillbaka längre än fyra generationer och det är för lite för oss, säger Niclas Persson Tenhuinen, vice ordförande i förbundet.

Förbundet vill också fungera som remissinstans för sanningskommisionen som utreder förtryck av nationella minoriteter.

Skogsfinnar

De önskar även att få till en diskussion om det språkförlust som drabbade finsktalande skogsfinnar i modern tid.

I Värmland har finska talats i nästan 400 år, ändå till slutet av 1900-talet.

Förbundet är ämnat att fungera som politisk komplement till organisationen FINNSAM, som verkar för forskning och bevarande av skogsfinsk kultur och historia i Sverige.

Skogsfinnar i Sverige

Dagens skogsfinnar och ättlingar till skogsfinnar har sitt ursprung i de svedjebönder som kom huvudsakligen från Savolax i slutet av 1500-talet till mellersta Sverige.

I dag beräknas 1,7 miljoner svenskar härstamma från svedjebönderna från Finland. Den mest berömda skogsfinneättlingen är förmodligen prinsessan Estelle, som på fars sida tillhör släkten Seppäinen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skogsfinnar

Mer i ämnet