Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Cecilia och hennes mamma Katariina Stjernfeldt Nettelbrandt berätta om sina erfarenheter av särskolan. Foto: Rami Hazim, SVT

Mamma till särskoleelev: ”Lärarens behörighet har enorm betydelse”

Uppdaterad
Publicerad

Cecilia Stjernfeldt går första året i gymnasiesärskola i Sollentuna och trivs utmärkt. Hennes mamma har dock inte alltid varit lika nöjd med undervisningen som hon är nu.

– Det finns stora skillnader i undervisningens kvalitet i särskolan, säger Katariina Stjernfeldt Nettelbrandt.

Lärarens skicklighet och förmåga att använda de senaste undervisningsmetoderna är helt avgörande, enligt Stjernfeldt Nettelbrandt.

– Här behöver man bara stiga in i klassrummet, så ser man vilken skillnad det gör att läraren är en behörig speciallärare. Det finns så många möjligheter här, säger hon när hon är på besök i dotterns skola.

Hoppas att politikerna ser behovet

– Jag hoppas att politikerna ser behovet av flera speciallärare i särskolan. Tyvärr tror jag inte alltid att politikerna förstår vad de här eleverna behöver, och vilken betydelse det har för samhället att våra ungdomar får utveckla sina kunskaper och färdigheter så långt som möjligt.

– Man talar vackert om integration men det fungerar inte om skolformen inte ger eleverna de färdigheter som de behöver, påpekar Stjernfeldt Nettelbrandt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.