Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Uutiset var på plats på Finlands ambassad i Stockholm när vallokalerna öppnades. Foto: Per Sjöberg, SVT

Rekordmånga i Sverige röstade i finska riksdagsvalet

Uppdaterad
Publicerad

Förhandsröstningen lockade rekordmånga till vallokalerna i Sverige. Över 10 000 personer gick till valurnorna trots det dåliga vädret.

I år lockade finska riksdagsvalet över 10 000 personer till någon av de 28 vallokalerna i Sverige. Det är det högsta antalet sedan man började föra statistik över rösterna som har kommit från Sverige.

Kan även brevrösta

Utlandsfinländare har traditionellt haft lågt valdeltagande i finska valen. Röstningen i vallokalerna sker enbart som förhandsröstning och i år var den sista dagen för att lägga sin röst i lördags.

Sedan förra riksdagsvalet 2019 har man även kunnat brevrösta vilket i sig har höjt valdeltagandet en aning. Det finns fortfarande tid att brevrösta men man ska se till att brevet kommer fram till rätt valkrets senast på fredag den 31 mars.

Varför använder endast 1 av 10 utlandsfinländare sin rösträtt i riksdagsvalet? Forskaren Johanna Peltoniemi berättar mer i söndagens avsnitt av 15 minuter från Uutiset.

Fakta

Det finns ca 110 000 finska medborgare i Sverige som har rösträtt i finska riksdagsvalet.

I det senaste finska riksdagsvalet 2019 var det endast 9903 personer som nyttjade sin rösträtt i Sverige.

Finska medborgare i Sverige röstar likt dem i Finland: Valdeltagandet är högst i presidentvalet och lägst i EU-valet.

Cirka hälften av alla utlandsfinländare med rösträtt i finska val bor i Sverige.

Källa: Specialforskare Johanna Peltoniemi, THL

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.