Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jasmin Lindberg och Hanna Paimela Lindberg står redo att kavla upp ärmarna och träffa en rad nya gäster. Foto: SVT

15 minuter från Uutiset är tillbaka i februari

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s finskspråkiga aktualitetsprogram 15 minuter från Uutiset är tillbaka med nya avsnitt  i februari. Under vårsäsongen letas det bland annat svar på frågan varför uppskattningar om antalet finskspråkiga i Sverige är så luddiga samt hur det sverigefinska kärlekslivet ser ut.

Vårsäsongen av 15 minuter från Uutiset kör igång på söndag den 19 februari med nya avsnitt men bekanta ansikten: Jasmin Lindberg och Hanna Paimela Lindberg står återigen redo att kavla upp ärmarna och träffa en rad nya gäster. 

– Nu har det gått ett år sedan första avsnittet sändes och det är fantastiskt att den tredje säsongen snart är på gång. Det känns viktigt att SVT fortsätter satsa på program för den sverigefinska minoriteten, säger Jasmin som jobbat med programmet sedan den allra första säsongen. 

I nio avsnitt lyfts ett brett urval av teman kring sverigefinnar: Varför för Sverige inte statistik över antalet finskspråkiga i landet? Vad är gemensamt för sverigefinnar – eller finns det överhuvudtaget något som förenar minoriteten? Och hur ser det sverigefinska kärlekslivet ut: Vad är receptet för ett lyckat kärleksförhållande när de två parterna kommer från olika kulturer? 

Senare i vår kommer 15 minuter från Uutiset även att ta upp det finska riksdagsvalet och naturligtvis från det utlandsfinska perspektivet. 

– Vi siktar på en bred skala av ämnen och intressanta gäster från såväl Sverige som Finland. Det som känns speciellt roligt inför denna säsong är att vi ska göra ett extralångt avsnitt för samma helg då sverigefinnarnas dag firas runt om i landet, säger redaktör Marika Pietilä. 

Sändningstid: Söndagar kl 16.05 på SVT2. På SVT Play blir programmet tillgängligt redan natten före. Ingen sändning under finska riksdagsvalveckan 2 april eller under påskhelgen 9 april. På valkvällen sänder SVT Uutiset det traditionella finskspråkiga riksdagsvalprogrammet på SVT2. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.