Emausskolan i Västerås har blivit anmälda för diskriminering mot tvåspråkiga elever. Foto: Västerås stad

Barn ska ha förbjudits att tala finska i skolan

Uppdaterad
Publicerad

En anmälan har gjorts till diskrimineringsombudsmannen, DO, angående Emausskolan i Västerås. Enligt anmälan ska elever ha förbjudits att tala finska.

Emausskolan i Västerås har sen i höstas haft en tvåspråkig klass. Den sverigefinska klassen är sammansatt med lågstadieelever från förskoleklass till och med årskurs 3, och består av 12 elever.

Anmälan som skickats in till DO berör bland annat en händelse som skulle ha skett i början av oktober förra året under en gympa lektion. Då har man enligt föräldrar bett barnen att sluta prata finska under lektionen.

Ska svara på anmälan

Efter händelsen har skolan bytt rektor två gånger och nuvarande rektorn Sara Pernolf har bara varit i tjänst i några veckor.
Hon säger däremot att de inte tagit några åtgärder än.

– i dagsläget har vi inte behövt det eftersom att eleverna får prata finska här i skolan. Men skulle det visa sig att vi gör något fel så kommer vi naturligtvis att rätta till det.

Likfördelad undervisning

Ända sen klassen startades har barnen haft undervisning likfördelat på svenska och finska, men att det finns någon sanning i de här händelserna vill inte rektor Sara Pernolf svara på.

– I de här fallet får ni invänta svaret från DO. Men vi har undervisning på finska och svenska 50-50. Och eleverna får naturligtvis prata finska.

Skolan har fram till början av nästa vecka på sig att svara på anmälan till DO.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer