Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Finlands befolkning minskar bl a på grund av att antalet barnfödslar sjunker. Foto: SVT

Barnafödandet minskar i Finland

Uppdaterad
Publicerad

Finland har bland de lägsta födelsetalen i Europa för närvarande. Enligt färsk befolkningsstatistik har antalet födda barn minskat med några tusen om året.

Finlands motsvarighet till Statistiska centralbyrån har släppt färska siffror på den nuvarande och kommande befolkningsstatistiken i landet. Siffrorna visar att befolkningensmängden i Finland kommer att sjunka redan 2031.

Lågt barnafödande främsta orsaken

Finland ligger på botten statistiskt när det gäller barnafödande i Europa och antalet barn som föds i landet minskar varje år. Något som i kombination med ett lågt invandringstal kan leda till att befolkningsmängden sjunker. I diskussionen om hur Finland ska undgå att befolkningen minskar, har förslag om ökad invandring lagts fram. Enligt den nuvarande statistiken måste arbetskraftsinvandringen tredubblas, om Finland ska ha samma befolkningsmängd som idag.

Olika anledningar till minskad familjebildning

Anna Rotkirch, professor och forskare på Befolkningsförbundet i Finland, menar att anledningarna till att folk väljer att inte skaffa barn i samma utsträckning som förr i Finland, är många och varierande:

– Det kan handla om hälsoskäl, låga inkomster och osäkra anställningsformer på arbetsmarknaden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer