Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se i videon hur flaggvinnaren utsågs och vad den nya flaggan symboliserar. Foto: SVT

Här är skogsfinska flaggan: En ny symbol för samhörighet och ursprung

Uppdaterad
Publicerad

Skogsfinnarna, som tillhör den sverigefinska minoriteten, har fått en egen flagga. Flaggkommittén utsåg vinnaren bland cirka hundra förslag. Bakom flaggan står elva skogsfinska organisationer från Sverige och Norge som utlyste en gemensam flaggtävling för finnskogen och dess folk.

I det vinnande förslaget hämtades inspiration för flaggan från den skogsfinska kulturen och miljön.

– Vi ska känna stolthet när vi använder flaggan. Vi ska synas, säger IngMarie Bohmelin, ordförande för Förbundet Skogsfinnarnas Intressen i Sverige.

I den skogsfinskaflaggan står den gröna färgen för skog, röda för eld och rönn, gula för svedjeråg och näver och det svarta för sotet i rökstugor och svedjor. Romben, som har placerats i flaggans kors, står för fruktbarhet.

Flaggtävlingens vinnare blev Bettina Gullhagen och Frédéric M. Lindboe från Norge.

Sverige: Skogsfinnar är en del av den nationalla minoriteten sverigefinnar. Andra nationella minoritetsgrupper är tornedalingar, samer, judar och romer. Grupperna fick minoritetstatus år 2000.

Norge: Skogsfinnar (skogfinner) är en egen nationell minoritetsgrupp. De andra är kväner/norskfinnar, judar, romer och ”tatare”/resande. Grupperna fick minoritetstatus år 1999. Samerna har status som urfolk.

Finland: Skogsfinnarna ingår i Finlands majoritetsbefolkning. 75 procent av dem som kom på 1500- och 1600-talet uppskattas ha rötter i Savolax. Resten har påbrå i Tavastland, Karelen och i övriga finska landskap.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.