Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Adam Taal mer om innehållet i det nya albumet, betydelsen av sin mamma och sitt byte av artistnamn. Foto: SVT/Tomas Hallstan

Efter en paus: Adam Taal släpper nytt album som bär hans finska mors namn

Uppdaterad
Publicerad

Artisten Adam Taal, tidigare känd som Adam Tensta, släpper ny musik efter en lång paus. Taals nya album bär namnet på hans finska mamma Katarina.

– Albumet handlar om relationen mellan mig och min mamma. Hon dog för några år sedan och jag kände att det var dags att skriva något om det.

Adam Taal aktuell med ny musik. Artisten har nu under våren släppt två nya singlar och i maj släpper han ett nytt album som bär hans mamma Katarinas namn. Hon gick bort i cancer 2016.

– Den här skivan är helt egen i jämförelse med det som har släppts tidigare. Det är en linje jag försöker att hålla i mitt konstnärskap att inte fastna i för mycket i gamla spår, säger Adam Taal.

Nytt artistnamn: ”Bor inte i Tensta längre”

Senast Adam Taal släppte ny musik var år 2015, nu har det gått 9 år sedan. Enligt Taal är skivsläppen en omstart och ny riktning och ett namnbyte kändes därför som ett naturligt val.

– Det här är en omstart för mig på många sätt så då tänkte jag att det var passande med ett namnbyte också, säger Adam Taal och fortsätter:

– Dessutom bor jag inte kvar i Tensta så det skulle kännas konstigt på något sätt.

”Mamma har alltid stöttat mig”

Fast det tog sin tid innan Adam Taal slog ut med med sin musik, så har hans mamma alltid visat sitt stöd och aldrig ifrågasatt hans beslut att ägna sig åt musiken.

– Hon tog mixtapes som hon hade bränt och sålde dem på ålderdomshemmet. Hon var verkligen den första och största supporten på det sättet.

Skivan är en blandning av saker som Adam Taal och hans mamma har varit med om, sekvenser från gamla minnen. Men också tankar om att förlora någon som stått en nära.

Adam Taal om låtarna i nya skivan: ”Minnen av mamma” Foto: Jasmin Lindberg/SVT

Spelningar, hemligt projekt och att lära sig tala finska väntar

Framöver ska Adam Taal fortsätta att satsa på ny musik och sina kommande spelningar. I sommar ska han även överraska omgivningen med ett hemligt projekt som har med bordtennis i göra.

Något som också ligger honom varmt om hjärtat är att få lära sig tala flytande finska.

– Jag gjorde en intervju för några veckor sedan där jag pratade om sorgen av att inte kunna prata finska. Efter det hörde många av sig och sa att de kunde lära mig språket och nu ska jag träffa en som ska hjälpa mig, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.