Pappan berättar: Lärare beskrev meänkieli som ett djurläte inför sonens klass

Uppdaterad
Publicerad

Enligt skolchefen i Kalix kommun rör det sig om ett enskilt fall där man redan har bett om ursäkt. Men fadern efterfrågar större åtgärder från kommunens sida, och tog därför ärendet vidare till Skolinspektionen.

Daniel Särkijärvi trodde inte sina öron, när hans barn berättade om vad som hänt i skolan en dag i juni: läraren hade inför klassen sagt att barnets modersmål meänkieli låter likt ett djurläte, en råmande ko.

– Mitt barn brukar inte berätta så mycket om vad som sker i skolan. Men nu berättade han allt detta, och direkt, vilket tyder på att det som hände var viktigt för honom, en negativ erfarenhet och en hemsk situation, berättar Särkijärvi.

Särkijärvi är känd som en språkaktivist, med målet att revitalisera meänkieli, vilket läraren enligt barnet hade kommenterat i sammanhanget:

– ”Jag håller inte med din pappa” hade läraren sagt, återger Särkijärvi barnets erfarenhet.

”Enskilt fall”

Skolans rektor vill inte kommentera händelsen till SVT Uutiset, men enligt en e-post som redaktionen tagit del av, ber rektorn om ursäkt. Rektorn förnekar alltså ej att detta hänt i skolan.

Enligt skolchefen i Kalix har skolan agerat som man ska i sådana här fall. Både läraren och skolans rektor har bett om ursäkt, från både elev och elevens far, berättar skolchefen. Dessutom har en kränkningsanmälan upprättats.

– Det är ett enskilt fall, där en enskild pedagog uttryckte sig klumpigt, som vi hanterar enligt de riktlinjer som vi har mot kränkande behandling och diskriminering, säger skolchef Charlotte Sundqvist till SVT Uutiset.

Sundqvist säger att hon är redo att diskutera ytterligare med fadern till barnet om han så vill.

Ingen extra utbildning om minoritetslagen

Daniel Särkijärvi är orolig för att liknande kan ske på nytt, och därför bad han kommunen ge pedagogerna i skolan en utbildning om minoritetslagen.

Enligt skolchef Charlotte Sundqvist finns det ingen sådan extra utbildning på kommunens agenda.

– Tack och lov händer sådant här väldigt sällan. Vi jobbar enligt de planer vi har, säger Sundqvist.

Från Skolinspektionen till DO

Särkijärvi har anmält händelsen till Skolinspektionen, som flyttat ärendet till DO. Skolinspektionen skriver till SVT Uutiset via e-post:

”Då anmälan innehöll uppgifter om en diskriminerande åsikt från en lärare gällande en elevs minoritetsspråk – överlämnades uppgifterna efter samråd med DO till DO för prövning.

Skolinspektionen prövar anmälningar om kränkande behandling enligt 6 kapitlet skollagen (2010:800). Diskrimineringsombudsmannen (DO) prövar anmälningar om trakasserier och diskriminering enligt diskrimineringslagen (2008:567).

Det är den uppdelning som finns enligt lag. Myndigheterna har därför ett samarbetsavtal där vi samråder kring frågor/anmälningar innan uppgifter överlämnas. Detta för att det ska vara rätt instans som fattar beslut i frågan.”

DO har tagit emot anmälan, men ärendets handläggning har inte än påbörjats. Enligt Kalix skolchef Charlotte Sundqvist ställer kommunen sig positivt till att händelsen utreds.

Se videon där Daniel Särkijärvi berättar om händelsen och skolchefen Charlotte Sundqvist kommenterar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.