– Det var första gången som Nazitysklands symboler och hakkorsflaggan användes öppet. Det väckte stor uppmärksamhet och fick människor som tidigare inte tänkt så mycket på saken att ta ställning, säger akademiforskaren Oula Silvennoinen från Helsingfors universitet.
”Ett uppvaknande”
I Finland är det, till skillnad från Sverige, inte förbjudet att bära hakkorsflaggan. I höstas förbjöds Nordiska motståndsrörelsen i Finland medan rörelsen är tillåten i Sverige, men domen har ännu inte vunnit laga kraft och är överklagad till Högsta domstolen.
Hakkorsbärarna i Finland deltog i nynazisternas demonstration, men huruvida de hör till Nordiska motståndsrörelsen är ovisst.
– För många blev det ett uppvaknande då de visuella signalerna man sänder ut har stor betydelse, menar Silvennoinen.
Hets mot folkgrupp
Förbudet mot nazistsymboler i Sverige grundar sig på en prejudicerande dom för 20 år sen. 1996 slog Trollhättans tingsrätt och senare hovrätten fast att bruk av nazistsymboler räknas som hets mot folkgrupp, trots att symbolerna inte nämns i själva lagtexten.
Att förbjuda nazistsymboler genom en prejudicerande dom skulle nu kunna vara möjligt även i Finland tror forskaren Oula Silvennoinen.
– Finlands lag är beskaffad på liknande sätt som i Sverige så därför är det en stor sannolikhet att det kommer att lösas, säger Oula och fortsätter.
– Fallet är solklart, det kommer knappast att uppstå några tveksamheter i rätten.