Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Finska aktievinster väntar på att hämtas ut. Foto: SVT

Bortglömda finska aktier söker ägare i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Efter en finsk lagändring fanns det vissa aktieinnehav i Finland som gick till tvångsförsäljning när Euroclear Finland ej hittade aktieägarna.

Vinsten från de bortglömda aktierna kan hämtas ut från Regionförvaltningsverket i Finland under en tio års period. Om man inte kommer ihåg var man var skriven i Finland, kan man kontakta Helsingfors Regionförvaltningsverk.

Såldes av Euroclear Finland

Vid köp av aktier i Finland, kunde ägarna tidigare välja Euroclear Finland (fd Suomen Arvopaperikeskus) som depå för värdepapper. Bolaget man köpt aktierna i fick då stå för denna depåkostnaden. På grund av en lagändring ett par år sedan, var aktiebolagen inte längre skyldiga att sköta förvaltningen gratis för sina delägares räkning, och Euroclear Finland började före sommaren kontakta investerare för att flytta över aktierna till annan depå, exempelvis ägarens finska bank.

Många av de investerare som hade sina aktier hos Euroclear Finland har kunnat spåras till Sverige, men de aktieägare som inte hade under åren gjort en adressändring hos Euroclear Finland, och kanske flyttat flera gånger, var svårare att hitta.

När tjänsten stängdes ned av Euroclear Finland, skickades tre brev till ägarna av värdepappersinnehavet, varav den sista rekommenderat. Många av breven skickades inom Finland men också till Sverige och andra länder i världen, dit människorna flyttat sen aktierna köptes. I Sverige och Finland finns en väl fungerande folkbokföring, som Euroclear Finland använde som hjälp, men trots det har alla ägare inte kunnat kontaktats till denna dag.

3 500 aktieägare fick sina innehav sålda

Av de drygt 50 000 aktieägarna man kontaktade lyckades man ej finna ca 3 500 stycken. Deras innehav, aktierna i depån, såldes av. Dock finns möjligheten att fortfarande hämta ut den eventuella vinsten från försäljningen på Regionförvaltningsverket i den region där man senast varit folkbokförd i Finland. Detta kan ske under en kommande tioårsperiod. Om man inte kommer ihåg var man var skriven i Finland, eller om man är bosatt i utlandet, kan man kontakta Helsingfors Regionsförvaltningsverk.

Osäker på innehavet?

Sverre Linton, chefsjurist på Aktiespararna, säger att bästa stället att vända sig till om du bor i Sverige men äger aktier i Finland, som du har köpt på den finska börsen, är att vända dig till din bank i Finland där du har aktierna förvarade. Om du är osäker på depå eller bank, finns det listor – bolag för bolag – som kan vara av stor hjälp när ägandet spåras:

– Du kan vända dig till Euroclear Finland som för en förteckning över ägandet i bolag. Där kan du gå in och kolla om du är osäker på om du äger aktier i till exempel Nokia. Listan är helt offentlig i sin helhet i Finland, till skillnad från Sverige, så detta kan du göra även å din farmors eller morfars vägnar, säger Linton.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer