Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Dag Raaberg, direktör för Norsk Skogsfinsk museum, satte spaden i marken för att markera byggstarten. Byggplatsen ligger i Svullrya i Norge. Foto: SVT/Sanna Auramo Paaer

Första spadtaget togs vid bygget av det nya skogsfinska museet i Norge

Uppdaterad
Publicerad

Nästan trettio års väntan har nått sitt slut: byggandet av Norsk Skogsfinsk museum har påbörjats. Om mindre än två år kommer det att finnas ett helt nytt museum och kulturcentrum i Svullrya, Grue.

Den nya museibyggnaden som nu är under uppförande kommer för första gången att samla den skogsfinska verksamheten under ett och samma tak. Planen för den nya byggnaden, som byggs som en ersättning för museet, presenterades första gången 1997.

Den nya byggnaden är det vinnande förslaget i en arkitekttävling som utlystes 2017. Intresset för utformningen av det nya museet var stort. Det kom in 203 förslag från 17 länder. Tidigare har endast operahuset i Oslo, Nationalmuseet och Vålerkyrkan rönt liknande intresse i Norge.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skogsfinnar

Mer i ämnet