Regeringen vill införa en läsa-skriva-räkna-garanti redan från förskoleklass. Man skulle väl kunna tänka sig att det är en självklar målsättning att barn ska lära sig läsa, skriva och räkna på lågstadiet, varför ska det behövas en garanti för det?
– Därför att vi ser att trots att lärare tidigt identifierar vilka elever som behöver extrastöd så kommer inte stödet på plats. I Sverige ger vi mest stöd i niondeklass och då är det svårt för en elev som halkat efter i flera år att hinna ifatt i studierna. Vi måste se till att det stödet ges tidigare, så fort läraren identifierar behovet, svarar utbildningsminister Gustav Fridolin (MP).
I onsdags bekantade sig utbildningsministern med det finska skolsystemet, bland annat genom att besöka högstadieskolan Svenska normallyceum i Helsingfors. Ministern frågade de finländska eleverna om deras skolerfarenheter.
– Om man inte lär sig att läsa i ettan eller tvåan så får man hjälp i skolan, sade en av eleverna.
I den finländska skolan utgår man från att alla barn lär sig att läsa i lågstadiet, samtidigt som det finns stödundervisning för de elever som behöver det. Utbildningsminister Fridolin vill att Sverige, precis som Finland, säkerställer att alla lågstadieelever lär sig att skriva, läsa och räkna. Regeringen lovar att investera i förskolan och satsa på stödåtgärder och specialundervisning. Utbildningsministern skriver mer om löftet på DN Debatts hemsida.
– Det är intressant att vi ger ungefär lika många elever särskild stödundervisning i Sverige som i Finland, men i Finland görs det tidigare. I Finland lämnar få elever grundskolan utan gymnasiebehörighet, men i Sverige låg den siffran senast i somras på 13,1 procent, vilket är oacceptabelt, avslutar Fridolin.