Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
William Poromaa vann brons i femmilen i skid-VM i Planica. Foto: Christine Olsson / TT

Fyndet: Flera nordiska toppskidåkare delar rötter

Uppdaterad
Publicerad

Sju svenska och finska toppskidåkare har en gemensam nämnare. De kommer från samma släkt, visar forskning gjord av släktforskaren Esko Orajärvi.

Skidåkarna delar en gemensam anfader högt upp i släktträdet. Jöns Matinpoika Niemi, från Muonio i finska Lappland, kan man spåra till 1600-talet.

– Om alla de här skidåkarna kan man säga att de är ättlingar till den meänkielitalande befolkningen på bägge sidor om Torne älv, säger släktforskaren Esko Orajärvi.

Fem av skidåkarna har vunnit OS-guld, och senast vann William Poromaa VM-brons.

Orajärvi tror inte att det gemensamma arvet varit avgörande för framgångarna. Men däremot uppmanar kulturen i norr till skidåkning, säger han.

Bland svenska skidåkare är det Charlotte Kalla, Ida Ingemarsdotter, och William Poromaa som delar rötter med varandra samt de finländska skidåkarna Eero Mäntyranta, Pertti Teurajärvi, Mona-Liisa Nousiainen och Sami Jauhojärvi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.