Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Oona Mattinen önskar att det blir lättare att föra över pengar mellan Sverige och Finland.

Huddingebon Oona får sin lön i euro – vill ha ”nordisk Swish”

Uppdaterad
Publicerad

Huddingebon Oona Mattinens kompiskrets består av såväl svenska som finska vänner. För henne som för så många andra nordbor skulle en gemensam mobil betallösning underlätta vardagen med bankkonton i två länder.

När Oona Mattinen planerar en restaurangmiddag med sina vänner, måste hon komma ihåg att föra över pengar från ett konto till ett annat. Detta eftersom det ännu inte finns en gemensam nordisk lösning för mobilbetalningar.

Mattinen bor i Huddinge utanför Stockholm, men får sin inkomst huvudsakligen i euro på ett finskt bankkonto. Eftersom finska konton inte är kompatibla med den svenska betaltjänsten Swish kräver mobilbetalningar extra åtgärder av henne. Den finska Swish-motsvarigheten Mobilepay kan Mattinen inte använda då hon är folkbokförd i Sverige. Då blir det svårigheter med betalningar både i Sverige och i Finland.

– Det är väldigt krångligt för dem som använder båda kontona.

Hör henne berätta i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.