Visa alla (2)

Kranier tillbaka till Finland

Publicerad

Förra året krävde en sverigefinsk delegation att de kranier från finnar som förts för forskning till Karolinska institutet i slutet på 1800-talet, ska återbördas till Finland.

Återförandet av de finska kranierna är uppe på regeringsnivå mellan de båda länderna nu. På 1800-talet bedrev Sverige rasbiologisk forskning där man trodde kunna sig bevisa att finnarna tillhörde en annan mänsklig ras än övriga européer. Forskarna ville mäta skallar och kranier för att få stöd för sin teori.

Finska kranier fördes till Sverige

30 kranier stals från en församling utanför Tavastehus på 1870-talet av den svenske forskaren Gustaf Retzius. Detta utan församlingens vetskap.

Det var genom att de sverigefinska aktivisterna i första hand tog kontakt, som bland andra kyrkoherden i Pälkänes församling, Jari Kemppainen, fick vetskap om att kranierna förts ut ur landet. Pälkänes församling ligger mellan Tavastehus och Tammerfors, och det har gjorts en formell begäran om att få tillbaka kranierna för begravning där.

Förhandlingar pågår just nu

Det finska utbildningsministeriet har nu påbörjat de formella förhandlingarna med sina kollegor i den svenska regeringen. Det kan dock dröja månader innan kranierna kan föras tillbaka till Finland.

En mottagningsceremoni har redan förberetts i Pälkänes församling, när kranierna återbördas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer