Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se en del av kulturminister Parisa Liljestrands (M) svar på kritiken i videon ovan. Foto: SVT/Grafik

Kulturministern: ”Viktigt att processen inte blir förhastad”

Publicerad

Representanter för minoritetsgrupperna tornedalingar, kväner och lantalaiset fruktar att bland annat kravet om en offentlig ursäkt för den assimileringspolitik som bedrivits i Sverige fallit mellan stolarna. Frågan är brådskande för många inom minoriteten på grund av deras höga ålder.

Kravet framfördes i sanningskommissionens slutrapport som överlämnades till kulturminister Parisa Liljestrand (M) för över ett halvår sedan, men ministern betonar att processen inte får bli förhastad.

SVT Uutiset har sökt Parisa Liljestrand för en intervju gällande kritiken. Kulturministern har avböjt att medverka i en intervju, men svarar på våra frågor via mejl.

Totuus- ja sovintokomission raportti

Hur bemöter ministern den här kritiken?

– Jag är medveten om förväntningarna kring att flera av förslagen bör hanteras brådskande och utan dröjsmål. Samtidigt kräver den här processen en varsamhet och regeringen är mån om att noggrant ta del av de underlag som kommit in vid remitteringen av betänkandet.

Vad kommer att hända nu efter remissrundan?

– Remisstiden gick ut den 15 april. Nu pågår arbetet med att ta del av och analysera remissvaren. Det är en viktig del av regeringens beredningsunderlag tillsammans med den fortsatta dialogen med minoriteten. Jag kan inte ge några besked idag om insatser framåt.

Kommissionen betonade i november att en process om en offentlig ursäkt bör startas omgående – när kommer det att hända?

– Kommissionen föreslog i sitt betänkande att regeringen inleder en dialog med minoriteten om förutsättningarna och formerna för en offentlig ursäkt och att både formen för och innehållet i en offentlig ursäkt behöver noga förankras med minoriteten. Det är viktigt att processen inte blir förhastad samtidigt som vi är medvetna om att många av dem som drabbats av assimileringspolitiken är äldre.

– Arbetet med att ta del av remissvaren pågår och Regeringskansliet har haft inledande dialoger med representanter för minoriteten om försoningsprocessen. Jag kan inte ge några närmare besked än så om processen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Totuus- ja sovintokomission raportti

Mer i ämnet