Maija Kauhanen förnyar kantelemusiken

Uppdaterad
Publicerad

Unga finländska kantelespelare gör sitt spel känt över världen. En av dem är Maija Kauhanen som kombinerar traditionella ackord, berättelser och spelsätt.

Maija Kauhanen studerar kantelemusik på avdelningen för folkmusik vid Sibelius-Akademien i Helsingfors. Sedan i höstas är hon utbytesstudent vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm.

– Examensarbetet är nästan klart. Jag arbetar med en multikonstnärlig konsert tillsammans med Tanja Korpelainen. Improvisation ingår under hela utbildningen, vi har även fått undervisning av dansare. Jag är intresserad av att kombinera musik och rörelse.

Temat är ”att vara kvinna”.

– Vi har funderat på kvinnans roller i samhället. Genom olika övningar har vi letat oss fram till hur kvinnan uttrycker sig och hur det skiljer sig från mannen. Får kvinnor göra samma saker på scenen som män och påverkar utseendet oss?

I musiken används melodik från den ingermanländska sången och från den gamla kanteletraditionen.

– Inte genom att kopiera, utan materialet anpassas snarare till nutiden, säger Kauhanen.

Alla finländare har en uppfattning om kantele.

– Det har varit stimulerande att folk i Stockholm inte har det. Många är jätteintresserade och frågar: ”Vad är det för instrument?” eller ”Vad är det för sound?”. Det är en påminnelse om att det är ett fint instrument, fast jag ofta får försvara det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.