Nina Wähäs nya roman Testamentet utspelar sig i Tornedalen. Visa alla (2)
Visa alla (2)

Nina Wähä kommer ut med ny bok – efter tio år

Publicerad

Det har gått tio år sen hennes senaste bok, men nu släpper Nina Wähä sitt tredje verk. Handlingen är en mordhistoria i hennes mammas uppväxtmiljö i det finska Tornedalen, där Nina själv tillbringat en del av sina semestrar och lov, som barn.

Nina Wähäs tredje bok Testamentet, är en fiktiv roman som inspirerats av hennes mammas hembygd i den finskatalande delen av Tornedalen.

Delar av romanen är hämtade ur verkliga livet men vävts ihop till en bok som inte är verklighetsbaserad. 

Född i Stockholm

Nina Wähä är född och uppvuxen i Stockholm men hennes mammas sida av släkten är ursprungligen från Tornedalen. Författarens minnen från somrarna där utgör en grund för bokens innehåll. Den handlar om familjen Toimi, där huvudpersonen Annie återvänder till sitt föräldrahem. Hemma hos föräldrarna samlas bokens stora syskonskara bestående av tolv personer. Spänningar inom familjen leder till ett mord.

Roman om ett mord

– Jag har lånat ur verkligheten men uteslutit det värsta! Det här är mitt universum, säger Wähä om boken.

Romanen började som noveller om den stora syskonskaran i Tornedalen men under skrivandet vävdes samman till en roman istället.

– När jag började skriva igen var det viktigt för mig att ge en röst – även om det bara är en fiktiv röst – åt de människor som vi vanligtvis inte läser om i den litteraturen som skrivs idag, utan berätta de marginaliserade människornas berättelse, säger Nina Wähä.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer