Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon berättar Markus Marttila, ordförande för Sverigefinländarnas delegation varför även sverigefinnarna behöver en sanningskommission. Foto: SVT/Tomas Hallstan

Nu kräver sverigefinnarna en egen sanningskommission, likt samerna och tornedalingarna

Uppdaterad
Publicerad

Sverigefinländarnas delegation har beslutat att gå vidare med planerna om att få till stånd en sanningskommission för sverigefinnarna. Syftet med detta är att utreda de kränkningar som delegationen anser har begåtts mot minoritetsgruppen – till exempel i samband med rasbiologisk forskning.

Under 2020-talet har regeringen tillsatt en sannings- och försoningskommission för tornedalingar, kväner och lantalaiset, samt en sanningskommission för det samiska folket. Nu har Sverigefinländarnas delegation som är en paraplyorganisation för den sverigefinska nationella minoriteten, beslutat att gå vidare i processen med att få till en sanningskommission för den nationella minoriteten sverigefinnar.

Första steget: En förstudie

Första steget i processen för att få till en sanningskommission för den sverigefinska minoriteten är att starta en förstudie i delegationens regi, enligt Markus Marttila, ordförande i Sverigefinländarnas delegation.

– Målbilden är att vi ska kunna vara klara med förstudien inom två år. Nu börjar vi söka medel till förstudien, säger Marttila.

När förstudien blir klar är den tänkt att överlämnas till den svenska regeringen, som tar det slutgiltiga beslutet om en eventuell sanningskommission dedikerad till den sverigefinska nationella minoriteten.

Rasbiologisk forskning

För cirka två veckor sedan beslutade den svenska regeringen att återlämna de kranier och andra mänskliga kvarlevor som förvaras på Karolinska Institutet till Finland.

De finska mänskliga kvarlevorna grävdes upp ur gravar i bland annat Eno, Pälkäne och Rautalampi i slutet av 1800-talet i syfte att bedriva rasbiologisk forskning. Enligt Marttila skulle detta kunna vara ett skäl som stödjer en sanningskommission som undersöker hur sverigefinnarna behandlats genom historien.

I klippet berättar Markus Marttila ordförande för Sverigefinländarnas delegation varför det finns ett behov av en sanningskommission för sverigefinnarna.

SANNINGS- OCH FÖRSONINGSKOMMISSIONER

Sanningskommissioner är ett etablerat verktyg för att utreda kränkningar av mänskliga rättigheter. FN:s generalförsamling antog 2013 en resolution om rätten till sanning som uppmanar länder att etablera mekanismer, som t.ex. sanningskommissioner, i syfte att komplettera redan etablerade juridiska system med granskning och försoningsarbete efter att grova brott mot mänskliga rättigheter begåtts.

Det har etablerats två sanningskommissioner i Sverige, en för det samiska folket och den andra för tornedalingar, kväner och lantalaiset.

Det finns sannings- och försoningskommissioner i 40-tal länder i världen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.