Dyrt att tjuvfiska på den finska sidan i norr. Foto: Armi Rousu SVT

Olagligt fiske blir dyrt i Finland

Uppdaterad
Publicerad

Sverige har i nuläget inget liknande värde på de utrotningshotade fiskarna, vilket betyder att påföljden blir olika för samma brott, beroende på vilken sida om gränsälvarna en fiskare ertappas.

Finland vill skydda den vilda laxen och andra utrotningshotade fiskarter som är på tillbakagång.

Landet har därför tagit fram ekonomiska värden för utrotningshotade arter och de fiskar som är på tillbakagång. Tanken är att göra det lättare för övervakare och myndigheter att ingripa mot olagligt fiske samt höja tröskeln för tjuvfiskket. Värdet anses motsvara vad det i praktiken skulle kosta att ersätta motsvarande fisk i dess naturliga miljö.

Ersättningsnivån höjs enbart i finskt vatten 

Vad gäller vildlaxen har finska jord- och skogsbruksministeriet kommit fram till värdet ska vara 3380 euro, eller cirka 35 000 kronor. Detta utöver de böter som följer av brottet. 

Enligt den nya finska fiskelagstiftningen, som väntas träda i kraft den 1 maj i år, kommer staten att kunna kräva att tjuvfiskare ersätter staten med värdet av den förlorade fisken. Reglerna gäller vid fiske i älvar, sjöar och i viss mån även i älvmynningen och alltså enbart på finskt vatten. 

Sverige dömer efter marknadsvärdet på fisken

Någon liknande värdering finns inte i Sverige än. Det värde som i vissa fall används när man dömer ut böter är marknadsvärdet. 

En medelstor lax fångad i Torneälven väger cirka sju kilo. Med fjolårets kilopris på 50 kronor skulle det bli 350 kronor. Juristerna SVT Uutiset pratat med vill inte ange något bestämt belopp för tjuvfiske på den svenska sidan, för att inte föregå eventuella rättsfall.

Finska initiativet välkomnas

Det står dock klart är att samma förseelse blir rejält mycket dyrare på den finska sidan.  

Lars Munk, destinationsutvecklare på Heart of Lapland har själv ett stort intresse för fiske och välkomnar det finska initiativet. 

– Laxen och även annan fisk är ju en gemensam resurs som inte värderas på samma sätt som vilt på land. Det vore ju bra om det blev kännbart att bryta mot fiskebestämmelserna. Det ska nu bli intressant att se vad som händer här i Sverige. Om det tas något initiativ till att följa Finlands exempel, säger Lars Munk.

Exempel på värden för hotade fiskarter:

– Östersjölax i havet eller insjövatten: 3380 € 

– Östersjölax i havet eller insjövatten, med bortklippt fettfena: 170 €  

– Ishavslax i insjövatten: 3420 €  

– Ål: 3510 €  

– Öring i havet eller i en älv som mynnar ut i havet: 3260 € 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.