Redan 150 000 människor runtom i världen har loggat in till kursen. Foto: Elements of AI

Populär finsk AI-kurs lanseras i Sverige – svensk minister tackar ja till utmaning

Uppdaterad
Publicerad

Sverige försöker uppnå enprocentsmålet som redan är verklighet i Finland.

Helsingfors universitet och teknologiföretaget Reaktor står bakom den populära onlinekursen om artificiell intelligens, ”Elements of AI”. Sedan förra året har kursen funnits på engelska och finska, men den 15 maj lanseras den även på svenska.

Enligt Finlands regering har mer än 1 procent av finländarna redan deltagit i kursen. I Sverige har energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman (S) tagit emot utmaningen från sin finländska kollega och sagt att Sverige strävar efter att nå samma nivå.

Sedan förra året har kursen funnits på engelska och finska, men den 15 maj lanseras den även på svenska. Foto: Elements of AI

Redan 150 000 människor deltar

Onlinekursen är gratis och öppen för alla, och förutsätter inga förkunskaper i AI. Redan 150 000 människor runtom i världen har loggat in till kursen.

I Sverige har de finländska utvecklarna samarbetat med bland annat Linköpings universitet.

– Om man vill delta i kursen behöver man inte kunna koda eller ha specialkunskaper i matematik, utan den är till för alla, säger Teemu Roos, biträdande professor vid Helsingfors universitet till SVT Uutiset.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.