I intervjun kallar presidenten uppgrävandet och bortforslandet av kranierna för en gravskändning. Foto: SVT

President Niinistö skyndar på återlämning av finska kranier från 1800-talet

Publicerad

Kommittén för återlämnandet av finska kvarlevor, en sverigefinsk aktivistgrupp, krävde redan i slutet av året 2018 att Karolinska institutet ska återlämna alla kranierna till Finland.

De finländska kranierna ansågs på 1800-talet som intressanta då finnarna, enligt då rådande rasteorier, sågs som en utomeuropeisk ras, och kranierna finns fortfarande i Karolinska Institutets samlingar.

Finlands president Sauli Niinistö lovade i en intervju i tidningen Sydän-Hämeen lehti att han ska ta upp ärendet med Sveriges statsminister Stefan Löfven på hösten. I intervjun kallar presidenten uppgrävandet och bortforslandet av kranierna för en gravskändning.

Beslut har ej tagits

Sverigefinska aktivistgruppen Kommittén för återlämnandet av finska kvarlevor krävde redan i slutet av året 2018 att Karolinska institutet ska återlämna kranierna till Finland. Då kommenterade Eva Åhrén, enhetschef på Karolinska institutet, att det inte är de som kan ta ett beslut som leder till att kvarlevorna återlämnas:

– Det är stater och officiella företrädare som måste komma fram till ett sådant beslut. Men om det beslutet tas så ska vi agera på det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.