Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon förklarar Leena Ritola, chef för enheten för passtjänster på Finlands utrikesministerium mer om prishöjningen. Foto: SVT

Chockhöjningen: 2800 kronor för finskt pass i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Priset för ett finskt pass har höjts med över 1100 kronor på två år. Det innebär passet blir fem gånger dyrare att ansöka i Sverige än i Finland. Enligt Finlands utrikesministerium beror priserna på dyra omkostnader under passets tillverkningsprocess.

Över 40 000 finländare i Sverige har enbart ett finskt medborgarskap. I sverigefinska grupper på sociala medier diskuteras det flitigt om de stora prishöjningarna av finska passen. På grund av den höga ökningen verkar många överväga att ansöka om ett svenskt medborgarskap.

Priset för id-kort sänks

Däremot sänks priserna på finska id-kort från ca 1200kr till 760kr och kostar lika mycket som i Finland. Det går att använda som resedokument inom EU.

– Produktionen för id-korten har blivit mer effektiv. Framtagningen kräver färre arbetstimmar vilket påverkar priset, säger Leena Ritola, chef för enheten för passtjänster på Finlands utrikesministerium.

Kan det verkligen kosta så mycket att leverara passet till Finlands ambassad i Stockholm med tanke på det korta avståndet till Finland?

I klippet ovan förklarar Leena Ritola på Finlands utrikesministerium mer om orsaken till prishöjningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.