Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Sammy Steen hur han gått tillväga för att lära sina barn finska och vad som har hjälpt honom på vägen. Foto: Jacob Hansson/SVT

Sammy: ”Jag lär mina barn finska eftersom jag växte upp tvåspråkigt”

Uppdaterad
Publicerad

Tvåbarnspappan Sammy Steen pratar finska med sina barn, även om svenska är hans starkaste språk.

– Jag har kommit fram till att jag vill lära ut det språk jag kan, på det sätt jag kan det.

Det finska språket har alltid varit en del av sverigefinska Sammy Steens liv, även om svenska språket fick mer utrymme när han växte upp.

– Svenska har alltid varit det starkare språket eftersom jag inte gick i någon finsk klass eller skola när jag var yngre och bara pratade det hemma.

Idag pratar han finska varje dag, både i sitt arbetsliv och med sina vänner och med sin familj.

Vill föra språket framåt

När Sammys första barn föddes fattade han beslutet att bara tala finska med honom. Nu vill han uppmuntra andra i samma sits att lära ut sitt modersmål.

– Självklart finns det vissa utmaningar när man lär sitt barn finska, men det har mestadels varit väldigt roligt, säger Steen och fortsätter:

– Barnen kommer att lära sig. Det känns som en belöning när du plötsligt inser du att ditt barn kan svara och säga saker på finska.

Mer om tvåspråkig uppfostran i aktualitetsprogrammet 15 minuter från Uutiset.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.