Informationsfilmer ska skingra myter om skogsfinnar

Uppdaterad
Publicerad

Den skogfinska nätverksorganisationen FINNSAM gör informationsfilmer om skogsfinnar och deras historia i Sverige. Enligt organisationen saknas det källkritisk historieåtergivning om skogsfinnar.

Maud Wedin är ordförande i FINNSAM, och hon berättar att det finns en stor efterfrågan på information om skogsfinnar:

– Det finns väldigt många ättlingar till skogsfinnar, och allt fler vill söka sina rötter.

400-årig skogsfinsk tradition i Sverige

Idag härstammar cirka 1,7 miljoner svenskar från skogsfinnar, det vill säga från de svedjebönder som migrerade huvudsakligen från Savolax i nuvarande Finland, till Skandinavien under 1500-talets slut och i början av 1600-talet.

Maud Wedin berättar att det finns skogsfinska områden i Skandinavien från Tiveden i söder upp till södra lappmarken i norr.

– Skogsfinnarna utgör en viktig del av den nationella minoriteten sverigefinnarna. Det är väldigt viktigt att vi levandegör deras kultur och historia, fortsätter hon.

Informationsfilmer om t ex Dalarna och Gävleborgs län är redan klara, och på tur står Jämtland, Västerbotten, Värmland och Västernorrland. Filmen om Västernorrland kommer att spelas in i sommar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skogsfinnar

Mer i ämnet