Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Petra Pääkkönen använder sig av sociala medier för att inspirera finländare men finska som modersmål att lära sig svenska. Foto: Petra Pääkkönen / SVT

Språkinfluencern Petra vill inspirera finländare till att lära sig svenska

Uppdaterad
Publicerad

Finländska språkinfluencern Petra Pääkönen går mot strömmen: hon har ett stort intresse för det svenska språket. Majoriteten av hennes yngre landsmän delar dock inte hennes entusiasm för svenskan.

Petra Pääkkönens modersmål är finska men hon har lärt sig svenska i skolan – något som alla finländare med finska som modersmål gör från och med årskurs sex i grundskolan. Pääkkönen berättar att hon haft stor nytta av sina språkkunskaper i svenska. Nu använder hon sociala medier för att inspirera fler att lära sig språket.

Med sitt intresse utmärker sig Pääkkönen bland sin generation finländare. Trots att svenska är ett av Finlands två officiella språk, råder ett övervägande lågt intresse för svenska bland yngre finländare med finska som modersmål. Exempelvis framgår detta tydligt i det stadigt minskande antalet gymnasieelever som väljer att skriva studentexamensprov i ämnet svenska.

Färre studentskrivningar i svenska

Att ta studenten i Finland skiljer sig avsevärt från att ta studenten i Sverige. Det finska gymnasiet avslutas men ett stort studentexamensprov i fem av de ämnena som ingår i gymnasiets läroplan. Innan 2005 fanns det ett obligatoriskt krav på att ett av proven skulle skrivas i ämnet svenska. Sedan svenskprovet blev frivilligt, har intresset för att skriva det minskat stadigt.

Bara tre år efter kravets avskaffande skrev endast 65 procent av studentexaminanderna provet i svenska. Minskningen har fortsatt sedan dess, och förra året skrevs provet av bara 33 procent.

Andel finska gymnasieelever som valt att avlägga studentexamensprov i svenska under åren 2008-2023. Foto: SVT Nyhetsgrafik

Intresset för svenska större bland kvinnor

Även om antalet studenter som skriver provet i svenska har minskat, har könsfördelningen bland dem som skrivit provet varit näst intill konstant. Under det senaste decenniet har andelen kvinnor som skriver provet varit nästan fyra gånger större än andelen män.

Könsfördelningen bland de finska gymnasieelever som valt att skriva examensprov i svenska under åren 2014-2023. Foto: SVT Nyhetsgrafik

– Jag vill bidra till att bygga broar mellan finska språkgrupper och öka förståelsen för varandra. När man bor i ett tvåspråkigt land öppnas också fler möjligheter till jobb om man kan svenska, säger Pääkkönen.

I videon hör ni finländska språkinfluencern Petra Pääkkönen berätta om sitt intresse för det svenska språket och vilka tips hon ger till dem som vill skriva studentexamensprov i svenska.

Svenska språket i finska skolor

  • För de finländare som har finska som modersmål är det obligatoriskt att lära sig svenska i grundskolan. Undervisningen i ämnet börjar i sjätte klass och fortsätter sedan genom hela högstadiet.
  • Svenska är ett obligatoriskt ämne även på finska gymnasie- och yrkesskolor.
  • Tidigare var det obligatoriskt att skriva prov i ämnet svenska för att erhålla finsk studentexamen. Provet var en del av det finska slutexamensprovet, där man mäter studenternas kunskaper från hela gymnasietiden. Sedan 2005 har det varit valfritt att ha med svenska i slutprovet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.