Foto: SVT

Stökiga kontorslandskap skapar stress

Uppdaterad
Publicerad

Personer som jobbar i öppna kontorslandskap är mer benägna att bli utbrända och göra misstag på jobbet. Det kan också vara rentav omöjligt att koncentrera sig på mer krävande arbetsuppgifter i öppna kontorslandskap, enligt en ny forskning från Åbo Universitet.

I Finland vill Miljöministeriet nu begränsa ljudnivåerna i öppna kontorslandskap. Begränsningarna kommer att gälla både prat i kontorslandskapet och hur ekot av olika ljud sprids i lokalerna.

– I ett kontorslandskapet ska det inte få eka mera än vad det ekar i ett vanligt vardagsrum, säger docent Valtteri Hongisto vid Turun Ammattikorkeakoulu.

De nya begränsningarna ska i första hand gälla nybyggda kontorslandskap. Med rätt sorts akustiska lösningar kan en del av ljudproblemen åtgärdas redan i byggnadsstadiet.

”Kontorslandskapshelvetet”

Enligt forskningen upplever omkring 40 procent av de som jobbar i öppna kontorslandskap arbetsmiljön som alldeles för stökig och på arbetsplatserna talar man ofta om ”kontorslandskapshelvetet”. Den grupp som upplever arbetsmiljön som stökig vittnar också om att det är svårt att utföra mer krävande arbetsuppgifter under normal arbetstid.

Mer om forskningen på Yles nyhetswebb.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.