Tornedalingars riksförbund: Hur länge ska vi vänta, Sverige?

Uppdaterad
Publicerad

Svenska Tornedalingars Riksförbund upplever ett ökat intresse för meänkieli som Sverige inte klarar av att hantera. Representanter för meänkielitalande meddelade sin oro till Europarådets experter som besökte Luleå.

I juni i år lämnade Sverige sin sjunde rapport till Europarådet under europeiska bestämmelser för landsdels- och minoritetsspråk. I dagarna besöker Europarådet Sverige och tidigare i veckan träffade representanter för meänkielitalande expertkommittén i Luleå.

Svenska Tornedalingars Riksförbund upplever ett ökat intresse för meänkieli men menar att det nuvarande svenska minoritetspolitiska systemet klarar inte av att hantera det.

-Vi meddelade Europarådet att många av de tidigare utmaningar som framförts i tidigare rapporter kvarstår. Vi är djupt oroade över att regeringen inte klarar av att hantera utbildningsfrågan i meänkieli, säger Kerstin Salomonsson ordförande i Svenska Tornedalingars Riksförbund-Tornionlaaksolaiset.

”Sverige saknar utbildningsstrategi”

Riksförbundet framförde sin oro över att Sverige saknar en utbildningsstrategi för minoritetsspråk och att nationella minoritetsbarns rätt till sitt språk brister fortfarande efter 19 år.

Enligt Tornedalingars Riksförbund är inga förbättringsåtgärder föreslagna när det gäller revitalisering av meänkieli. 

– Två skolgenerationer av barn har inte kunnat uppnå högre läs- och skrivkunnighet i sitt minoritetsspråk.

Ingen tillsyn eller sanktioner

Riksförbundet riktar också kritik mot uppföljningsmyndigheterna Länsstyrelsen i Stockholm och Sametinget som enligt förbundet brister i sina uppgifter.

Meänkielitalandes representanter lyfte också upp problematiken där kommuner ostraffat kan bryta mot lagen. Även stödet till minoritetsorganisationer och vikten av att etablera en sannings- och försoningskommission togs upp under Europarådets besök i Luleå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.