Trots corona: travsporten kör vidare i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

I veckan meddelades att Elitloppet på Solvalla i slutet av maj kommer att genomföras, men troligtvis utan publik. Den finske, men i Sverige boende, stjärntränaren Timo Nurmos berättar för SVT Uutiset att de hårda restriktioner travsportens utövare följer i rådande coronatider, gör att risken för smittspridning får anses som liten.

Virusets framfart har satt käppar i hjulen även för travsporten i andra länder, men i Sverige har den kunnat fortgå tack vare restriktionerna. Kuskarna byter om i sina bilar, man håller den sociala distansen och tävlingarna har genomförts utan publik på läktarna.

Travtävlingar utan åskådare

Läktarna på landets travbanor har stått tomma i Sverige sen mitten av mars. Timo Nurmos tycker att lösningen med restriktionerna är bra, eftersom hästarnas träningsverksamhet i travstallen måste fortgå, oavsett corona.

En av världens bästa travtränare

Timo Nurmos tillhör världens elit av travtänare. Han har blivit vald till årets tränare i Sverige efter att ha flyttat till Sverige från hemstaden Kemi i finska Lappland.

Hästarna Nurmos har tränat genom åren har vunnit så gott som alla stora travlopp, som till exempel Prix d'Amerique. I hans stall finns alltid runt 150 hästar som sköts av ett tjugotal avlönade personer.

Restriktionerna förhindrar viruset från att spridas

Timo Nurmos menar att travsportens utövare redan tidigare varit noga med hygienen kring såväl människor som djur och att det därför är genomförbart att tävla även under pågående coronakris, utan att riskera vidare spridning av viruset.

Elitloppet kommer att genomföras

Solvalla meddelade i veckan att Elitloppet kommer att genomföras som planerat i slutet av maj. Dock verkar det inte troligt att det kommer att tillåtas någon större åskådarskara på plats för att bevittna loppet.

Nurmos tycker att det är viktigt att genomföra tävlingen, trots publikens frånvaro.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.