Två pandabjörnar – Kinas hundraårspresent till Finland

Publicerad

Finland får ett pandapar i hundraårspresent av Kina. Det blev klart under den kinesiska presidenten Xi Jinpings besök i Finland. Pandaparet anländer i slutet av året och det är nu klart att björnarna ska bo på Etseri djurpark. Finland blir därmed det enda landet i Norden där man kan se pandor.

Vid överläggningarna på presidentens slott på onsdagen ingick Kina och Finland en rad samarbetsavtal, av vilka ett handlade om pandor – om skyddet av pandor. Kina har använt pandan för diplomatiska syften i decennier. Pandabjörnarna hör till Kinas nationalrikedomar.

Kineserna är mycket noga med flytten av pandorna

Kineserna är mycket noga med omständigheterna kring hur och när de överlåter hundraårsgåvan till Finland. En kinesisk delegation ska ännu besöka Etseri djurpark för att försäkra att flytten av björnarna ska gå så smärtfritt som möjligt.

På pressträffen efter mötet mellan presidenterna betecknade både Xi Jinping och Sauli Niinistö relationerna mellan Finland och Kina som goda. Niinistö försäkrade också pressen om att presidenterna ägnat mer tid åt att tala om människorättsfrågor än om pandor.

Foto: YLE

Finansieringen av pandahuset oklar

Stadsfullmäktige i Etseri beviljade i januari Ähtärin eläinpuisto Oy en proprieborgen på 8,2 miljoner euro (motsvarande 80 miljoner kronor) för att bygga ett pandahus. Finansieringsgarantin för pandahuset stoppades dock för en vecka sedan av Vasa förvalningsdomstol efter att en man från Etseri överklagat beslutet. Det är nu oklart vem som ska stå för finansieringen av pandahuset.

De två pandabjörnarna väntas anlända till Finland senast i december.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer