SD:s Oscar Sjöstedt och MP:s Per Bolund rök ihop. Foto: SVT

MP till SD: ”Ni är regeringens knähund”

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna kallar S löften om att få bort pensionärsskatten för ”tomt prat” och lovar utjämna skillnaden innan nästa mandatperiod är slut. – Det har inget av de här partierna råd med, sade Oscar Sjöstedt (SD) och pekade på de andra debattörerna i kvällens ekonomidebatt. Själv blev han kallad för ”regeringens största vän och knähund”.

Det blev kapplöpning mellan Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna i att lova att utjämna skatteklyftan mellan pensionärer och löntagare. SD vill slopa ”pensionärsskatten” redan under kommande mandatperiod”.

– Ett vallöfte för oss är att under nästkommande mandatperiod så ska den här skatten bort. Det är en stor reform, det kommer bli vår näst största reform om vi mäter i kronor och ören, sade Oscar Sjöstedt ekonomisk-politisk talesperson för SD.

– Det kommer att ge en genomsnittlig pensionär en ökad månadsinkomst på 423 kronor netto. Det har inget av de här partierna råd med, vi har en annan inriktning på migrations- och invandringspolitiken som ger oss ett annat besparingsutrymme som de inte har.

”Så många procent finns inte”

Sjöstedt fick hårt motstånd av Per Bolund (MP).

– Här låter Oscar Sjöstedt som om han är i världens opposition mot regeringen men i verkligheten har man röstat med regeringen nio gånger av tio i riksdagen, så ni är regeringens största vän och knähund. Man ska veta att om han röstar för SD så röstar man faktiskt för Fredrik Reinfeldt som statsminister i Sverige, sade Bolund.

Men Sjöstedt (SD) höll inte med om Bolunds uträkning.

– Vi har ju egna förslag i ungefär var fjärde votering och det blir ju ungefär 125 procent och så många procent finns det ju inte Per Bolund, sade Sjöstedt.

Socialdemokraternas ekonomisk-politisk talesperson Magdalena Andersson lovade att utjämna skillnaderna senast till 2020 vid en röd valseger.

– Vi ska ta bort den särskilda straffbeskattningen på pensioner. Det är något som den borgerliga regeringen har genomfört och vi har röstat emot det i riksdagen varje gång. Att lägga en straffbeskattning på pensionärer, det är omoraliskt, sade Andersson.

Andersson sade att med S politik ska utjämningen ske i flera steg.

– Senast när vi ha nått målet med EU:s lägsta arbetslöshet 2020. Då ska den här skatteklyftan vara borta.

Hade med femtiolapp

Kristdemokraternas ekonomisk-politiske talesperson Anders Sellström höll upp en femtiolapp för att visa hur mycket S första steg för sänkt skatt för pensionärer är.

– Socialdemokraterna ska sänka pensionärsskatten med femtio kronor till men med andra handen så höjer de skatterna på företagande och ser till att vi får sämre företagande, då äts den här femtiolappen upp sade Sellström och viftade intensivt med sedeln.

SD kallade S förslag för ”tomt prat” och anklagade dem för att inte kunna finansiera minskad ”pensionärsskatt”.

– Jag blir så trött på Socialdemokraterna. De går ut med svepande saker och säger: ”Det här sker någon gång i framtiden”, Sedan budgeterar de inte för det när de lägger sina budgetar, sade Oscar Sjöstedt (SD).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ekonomidebatten

Mer i ämnet