Medlemmar ur flera EU-kritiska partier, bland annat Sverigedemokraterna, vänder ryggen till nör Europahymnen spelades. Foto: TT

SD vände ryggen till EU

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraternas ledamöter vände ryggen till när de idag tog plats i det nyvalda EU-parlamentet. Ovärdigt och ociviliserat tyckte andra svenska ledamöter. 

De 751 ledamöterna, som valdes i EU-valet i maj, samlades idag för första gången. Öppnandet skedde i Strasbourg i Frankrike och inleddes med Europahymnen. Då vände Sverigedemokraterna och övriga i deras EU-kritiska grupp ryggen till.

– Det känns stort att vara här, nu ska vi rösta mot alla idiotiska förslag som läggs fram här, sa Peter Lundgren (SD) innan han gick in i sessionssalen.

Marit Paulsen (FP) tyckte att det hela var ociviliserat.

– Jag har minnen från kriget, och det här var ovärdigt. Normalt står man upp vid nationalsånger och liknande, och nu visade de inte respekt för tanken här att vi kan ha olika uppfattningar men lösa det med demokrati och diskussioner, tycke Marit Paulsen.

Kompromisser krävs

Den tyske socialdemokarten Martin Schulz valdes idag med klar majoritet till parlamentets talman. Det var en del av en uppgörelse mellan de stora partigrupperna om toppjobben inom EU.

Kristdemokrater, moderater, liberaler och socialdemokrater röstade idag för Martin Schulz, och i utbyte har partigrupperna lovat att senare  rösta för kristdemokraten Jean-Claude Juncker som ordförande i EU-kommissionen.

– Jag röstade för en socialdemokrat idag, men det är så politik fungerar, det krävs kompromisser och överenskommelser för att få inflytande, sa Fredrick Federley (C).

– Det var en underlig ordning idag att socialdemokraterna fick talmansposten som tröstspris för att Angela Merkel bestämt så i Berlin, i riksdagen går det inte alls till så vid talmansval, sa Peter Eriksson (MP).

Svenska (S) osäkra om Juncker

Den 16 juli ska EU-parlamentet välja ordförande i EU-kommissionen. Nästa vecka ska den kristdemokratiske kandidaten Jean-Claude Juncker träffa partigrupperna.

– Jag tycker det är tråkigt att alla tar för givet att det blir Juncker, han står i många delar för en politik som jag inte håller med om och det är inte alls säkert jag följer partigruppens linje och röstar för honom, säger Anna Hedh (S).

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.