Foto: SVT

Sjöstedt fick äta upp attacken mot Reinfeldt

Publicerad

Jonas Sjöstedt försökte avkräva svar av Fredrik Reinfeldt om han avgår om de rödgröna vinner valet – men fick äta upp sin attack. – Så går det när man är stöddig, sade Reinfeldt efteråt.

Alliansen attackerade flera gånger under slutdebatten de rödgrönas brist på besked om hur det kommer att se ut om de vinner valet. Till slut tröttnade Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt.

– Den person som behöver ge besked i den här debatten är du, Fredrik Reinfeldt. Du går mot ditt livs valnederlag. Det ser ut som att var tredje moderat väljare kommer att vara borta på söndag. Och du står här och talar som att du ska styra Sverige? Jag vill ha besked av dig: Kommer du att avgå som partiledare om du gör det här enorma valnederlaget?

Reinfeldt: Du är så arg

Men Reinfeldt var snabb med en vass motattack.

– Jonas Sjöstedt har alltså berättat för svenska väljare hur det ska gå. Du är så arg, så du vet redan slutresultatet. Och de ska inte få rätten att välja. Tror du att de vill ha den här typen av politiker som du representerar?

– Jag är inte ett dugg arg, och det var en rak fråga, sade Sjöstedt.

Fick knivig motfråga

Men frågan var om inte Sjöstedt, som ännu inte vet om hans parti kommer att bjudas med i en rödgrön regering, kastade sten i glashus genom att avkräva besked av Reinfeldt. För statsministern kontrade:

– Jag har redan förklarat att om vi är större än de rödgröna så kommer vi att fortsätta, annars gör vi det inte. Kan du ge besked i kväll, Jonas Sjöstedt, är du minister om ni vinner valet?

– Det…får vi se då, sade Jonas Sjöstedt och tittade ner i bordet.

Svaret orsakade skrattsalvor hos både publik och bland politikerna.

– Så går det om man är stöddig, sade Reinfeldt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Slutdebatten

Mer i ämnet