Maria Solevid, lektor i statsvetenskap, valvakar hos SVT Nyheter Väst och ger sina tips på valets tre mest intressanta ämnen i Västra Götaland. Foto: SVT
Val 2018

SVT Västs expert: Tre saker du ska hålla koll på i lokalvalen

Publicerad

Här är de tre mest intressanta sakerna i kommunvalen i Västra Götaland. Maria Solevid, lektor i statsvetenskap och SVT Nyheter Västs valexpert berättar.

1. Maktskifte i Göteborg?

”Den stora frågan i Göteborg är om det blir maktskifte efter 24 år av rödgrönt styre och hur stora Demokraterna blir och vilka konsekvenser det ger. Det är också intressant om något parti åker ut, där är det Feministiskt initiativ och Vägvalet som ligger lite lägre. Om Centerpartiet kommer in är också en fråga. Orsaken till att det kan bli maktskifte är att Wannholt (D) har röstat med Alliansen i de omröstningar han har varit med, så det kan finnas underlag för ett Alliansstyre med Demokraterna. Men jag vet inte hur sugna Allianspartierna är på att samarbeta med Demokraterna. Det är sällan det har varit så spännande i Göteborg som det är nu.”

2. Kommuner med politisk oro

”I flera kommuner har det varit någon form av politisk oro sedan förra valet, till exempel att kommunstyrelsen har bytts ut, att man har bytt koalitionspartner och att politiker har bytt parti. 

I Alingsås var det rödgrönt styre inledningsvis men sedan lämnade man över styret till Alliansen.

I Stenungsund vann Alliansen och styrde i minoritet tills sex moderater hoppade av och blev politiska vildar och nu är det vänsterstyre.

I Tranemo har det kallats 'revolutionen i Tranemo' då liberalerna och centern bytte sida och det blev maktskifte, nu styr de med S, MP och V.

I Tjörns kommun har flera politiker bytt parti. Det blir intressant att se om nuvarande koalitioner vill fortsätta att styra ihop eller om man söker mer traditionella samarbeten.

I nuläget är det blocköverskridande samarbeten i 21 av Västra Götalands 49 kommuner.”

3. Hur det går för Sverigedemokraterna

”Det är intressant att se hur det går för Sverigedemokraterna, som växer på nationell nivå och hur det avspeglas på lokal nivå i Västra Götaland. Generellt är de mindre populära på kommunal nivå än på riksnivå. På kommunal nivå är de också ett parti som har många tomma stolar. Det är stora skillnader i hur populära de är i olika kommuner. I förra kommunvalet var de störst i väst i Falköping med 21 procent och 16,5 i Lilla Edet. I Göteborg har integration inte varit en stor diskussion utan det är mer fokus på Västlänken och även om SD är emot Västlänken så är det andra partier som plockat upp det missnöjet, tidigare Vägvalet och nu framför allt Demokraterna.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 Väst

Mer i ämnet