De två stora partierna i Umeå skiljer sig lite, enligt statsvetare. Anders Ågren (M) och Hans Lindberg (S) håller inte med.

Strider om makten i Umeå – men tycker lika om mycket

Uppdaterad
Publicerad

Skattesänkningar och tiggeriförbud – där går åsikterna isär bland moderater och socialdemokrater i Umeå.
Men i många andra frågor är partierna överens – något som kan göra det svårt att se skiljelinjerna i politiken.

Skattesänkningar eller inte är en het fråga i Umeå.

– Moderaterna vill sänka skatten med 284 miljoner per år samtidigt som vi måste bygga ut skolor, förskolor och äldreboenden och jag får inte den ekvationen att gå ihop, då blir det svårt att gå fram med en gemensam budget, säger Hans Lindberg (S) som är styrande kommunalråd i Umeå.

Men Anders Ågren, oppositionsråd (M), tycker att Socialdemokraterna borde titta på alla andra städer i Sverige med samma storlek som Umeå.

– Oavsett om det är socialdemokratiskt eller moderatstyrda kommuner så har de alla lägre kommunalskatt än Umeå och de klarar alla att bedriva en bra verksamhet, säger Anders Ågren (M).

Svårt att se skillnaden

Trots olikheten på skatter så tycker ändå de två största partierna lika i många frågor: utförsäljningen av delar av Bostadens bestånd, jätteinvesteringen i Kvarken-färjan och målet med 15 barn i barngrupperna i förskolan, är exempel på där Moderaterna och Socialdemokraterna är överens.

– I sakpolitiken är det stora skillnader, men planeringsfrågorna är vi överens om, Anders Ågren (M).

– I de stora besluten är det mitt ansvar att få så många partier som möjligt att vara med, säger Hans Lindberg.

Men samsynen kring vissa frågor gör att det ibland kan vara svårt att se skiljelinjerna i Umeåpolitiken.

– Den kritiken kommer oftast från vänsteraktivister och deras syfte är väl att få röster. Men tittar vi på sakpolitiken är det stora skillnader, säger Ågren.

 Hans Lindberg menar att man till exempel inte är överens över hur pengarna efter Bostadenförsäljningen ska spenderas.

– Vi vill använda pengarna till att bygga äldreboenden och andra seniorboenden, det tycker vi är ansvarsfullt, säger Hans Lindberg.

Tiggeriet – tydlig skiljelinje

Tiggeriet har diskuterats livligt under den här mandatperioden och där syns skiljelinjerna i alla fall mer tydligt.

– Det är ingen hemlighet att vi vill förbjuda tiggeriet då vi anser att det är ett sätt att uppmuntra människohandel och prostitution, säger Anders Ågren (M).

– Jag tycker att ingen ska behöva frysa ihjäl i Umeå och därför vill vi hjälpa tiggarna. Det går inte att förbjuda fattigdom, säger Hans Lindberg (S).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 Västerbotten

Mer i ämnet