• Viktigt meddelande:

    Det brinner vid Musisjön i Mora kommun. Allmänheten uppmanas att hålla sig borta från brandområdet. Läs mer här

På bilden till vänster syns oljeförorenad mark vid en industri i Västra Götaland och på bilden i mitten har det upptstått erosion i en deponi med kopparimpregnerad bark. Ingela Höök är verksamhetsledare i Västra Götaland för Miljösamverkan Sverige. Foto: Länsstyrelsen Västra Götaland

Ett förändrat klimat kräver anpassning av miljöfarliga verksamheter

Uppdaterad
Publicerad

Värmeböljor, torka och skyfall är några extrema väderhändelser som enligt klimatforskning kommer att bli allt vanligare i framtiden. Därför ska miljöfarliga verksamheter redan nu börja skydda både sig själva och miljön, enligt länsstyrelsen i Västra Götaland.

De extrema väderhändelser som sker runt om i världen skulle enligt Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut, SMHI, kunna vara tecken på klimatförändringar, men de kan också inträffa av helt naturliga skäl. Flera tecken talar dock för att klimatet håller på att förändras utöver den naturliga variationen.

Med ett förändrat klimat så ökar också riskerna för miljöfarliga verksamheter och förorenade områden, enligt länsstyrelsen i Västra Götaland.

– Vi har industrier som ställer till det redan i dag men att vädret ställer till det har vi inte haft så tydligt i Miljöbalken tidigare, så vi måste se till att anpassa oss efter det som sker i naturen, säger Ingela Höök, projektledare på Miljösamverkan Sverige till SVT Nyheter Väst.

Ett nytt handläggarstöd

Med ett förändrat klimat kan det till exempel bli mer översvämningar så enligt Ingela Höök är det viktigt att industrier som ligger nära vattendrag eller ligger dåligt till på annat sätt, redan nu kan gardera sig. Exempel genom att se till att kemikalietankar och lager ligger lämpligt placerade.

– Gör vi inget i dag kan det stå oss dyrt i framtiden, säger hon.

Miljösamverkan Sverige bygger på ett långvarigt samarbete mellan länsstyrelserna, Naturvårdsverket, Jordbruksverket och Havs- och vattenmyndigheten. Det som är nytt nu är att det tagits fram ett handläggarstöd som har med klimatanpassning att göra.

Ett stöd som handläggare på länsstyrelser och kommuner ska få hjälp av när det gäller prövning och tillsyn av miljöfarliga verksamheter och även åtgärder i förorenade områden.

– Erfarenhet och praxis inom klimatanpassningen saknas till stor del. Med detta hoppas vi att handläggare som brottas med dessa frågor dagligen, kan hämta inspiration, råd och stöd, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 - Klimat

Mer i ämnet