Foto: Drago Prvulovic / TT
Val 2018

Första valet – vilken är din viktigaste valfråga?

Uppdaterad
Publicerad

Ska du rösta för allra första gången i årets val eller minns du hur ditt första val var? Det frågade vi våra läsare och tittare och svaren kan du läsa här nedanför!

SVT rapporterade · Första valet – berätta om din viktigaste valfråga!

07.22
Hej! Det är nu två veckor kvar till valet och vi på SVT Dalarna vill ha in era tankar och berättelser! Är du förstagångsväljare? Har du bestämt dig vilket parti som får din röst? Vilken är din viktigaste valfråga? Berätta för oss här i liveflödet.
07.26

”Det blev inte som jag tänkt mig”

 
Här testar några av Dalarnas förstagångsväljare SVT:s valkompass för att veta vilket parti de ska lägga sin röst på den 9 september. Se hur det gick för de här!
07.41
Yttrandefriheten är absolut viktigast
08.26
Miljön och klimatet är absolut viktigast för om vi inte klarsr av att fixa det så blir det stora problem med allt. Sverige har lite fel och brister men är så mycket bättre att leva i än dom flesta andra länder. Det är tråkigt att så många väljer att inte se det och blåser upp felen extremt istället. Dom borde resa runt i världen ett tag och fatta hur bra vi har det på nästan alla områden.
09.52
Mitt första val var 1998 då jag var tjugo år gammal. Jag var då helt ointresserad av politik, men jag tyckte det var en kul grej att rösta på Pensionärspartiet SPI. Fast de hamnade under spärren, så den rösten var bortkastad. Den första upplevelsen av val påverkade mig inte så mycket, men den fick mig iallafall att välja stora partier i efterföljande val så att min röst skulle betyda något.
11.29

Valkompassen – Testa dina åsikter mot partiernas i alla tre valen

Här hittar du SVT:s valkompass för kommun-, landsting- och riksdagsvalet!
14.17
Keeping the basic democratic laws.
20.46
Yttrande- och tryckfrihetsfrågor.

Samt: Kommunernas ekonomi. Dessa är de främsta bärarna av samhällskontraktet.
20.47
Det har aldrig varit så svårt att välja som i detta val. Utgångspunkten har var tryggheten och säkerheten för mina barn och barnbarn när jag lämnat detta jordeliv. Sverige och vår forna östra rikshalva Finland är de enda nationerna som är alliansfria i Nordeuropa. Det är en svensk skyldighet att inte företa några säkerhetspolitiska beslut som samtidigt förändrar vårt
broderland Finlands säkerhetsläge. Vi vet att "Ivan" i öster kommit med förtäckta hot därest
vi går med i Nato och att lämna Finland ensamt eller indirekt tvinga dem att göra detsamma
vore närmast ödestigert. Tänk er Natobaser i norra Sverige eller nära Murmask i nora Finland.
Det kan aldrig den ryska statsledningen acceptera. (Jämför Kennedys reaktion mot robothotet
med ryska misiler på Kuba)
Sålunda med en stark önskan om att regeringen Lövén försvinner, blev valet snart när omöjligt. Det blev en taktikröst på KD, trots detta partis uttalade Notovänlighet och faktumet
att undertecknad lämnade statskyrkan för mer än 30 år sedan. Med vänlig hälsning ! Klas B
21.01
Invandringspolitiken är den absolut viktigaste frågan. Så mycket annat påverkas av besluten kring invandring som inget annat. Brottsligheten, segregationen och krisen i vården.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Första valet

Mer i ämnet