Samtliga riksdagspartiers partisymboler.
Val 2018

Hälften av kommunerna kan få alliansstyre

Publicerad

Det kan bli ett alliansstyre i hälften av länets kommuner, det visar den preliminära rösträkningen. Men på flera håll får Sverigedemokraterna en vågmästarroll.

I hälften av länets kommuner ser det ut som det kan bli ett alliansstyre kommande mandatperiod. I Aneby stärker Alliansen sin ställning och kan regera vidare. I Eksjö tappar Alliansen ett mandat men har fortfarande precis majoritet

I Gnosjö får Alliansen 17 av 35 mandat och SD får en vågmåstarroll. I Tranås har Alliansen också styrt i minoritet, om det forsätter blir SD:s vågmästarroll än större eftersom de får ökat stöd. Även i Jönköping har Alliansen styrt i minoritet. Trots ökat stöd får Allianspartierna inte majoritet nu heller utan har 39 av de 81 mandaten.

I Habo där man haft ett blocköverskridande samarbete skulle nu istället Alliansen kunna styra själv. I Värnamo har Alliansen styrt med stöd av Miljöpartiet, men där ser det ut som Alliansen nu får majoritet med 26 av de 51 mandaten.

Mullsjö kan få maktskifte

I Mullsjö kan det bli ett maktskifte eftersom Alliansen nu får fler mandat än de rödgröna. Men situationen är oklar, inget block får egen majoritet. Mullsjö Framtid som 2006 fick nästan en fjärdedel av alla röster backar nu ytterligare och får 4,3 procent och tappar hela tre mandat. I stället är det Sverigedemokraterna som tar mark i Mullsjö kommun med drygt 15 procent.

Kan bli blocksamarbeten

I Vaggeryd har Alliansen styrt med Miljöpartiet o det samarbetet skulle räcka för en majoritet även nu. I Nässjö får inget block majoritet och blocksamarbetet där mellan S M C och V skulle kunna fortsätta, även om styret tappat ett mandat. Även i Sävsjö har partier från båda blocken samarbetat. Trots stora framgångar för KD blir det ingen majoritet för en Allians, men samarbetet KD, C och S skulle kunna fortsätta.

I Vetlanda har S haft minoritetsstyre med Vetlanda framåtanda – en konstellation som skulle kunna fortsätta. I Gislaved har S och M samarbetat, men totalt tappar de båda partierna 8 mandat och i nuläget är det oklart hur styret kommer se ut.

Resultaten är fortfarande preliminära

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 Jönköping

Mer i ämnet