• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en industribyggnad på Kongahällavägen, mellan Björlanda och Säve flygplats, på Hisingen i Göteborgs kommun, Västra Götalands län, med kraftig rökutveckling. Räddningsledaren uppmanar alla i området inom en radie av 3 km att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Region Uppsala styr över flera stora politiska områden som sjukvård, kollektivtrafik och kulturfrågor. Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Regionvalet – det bortglömda valet?

Uppdaterad
Publicerad

Är valet till regionfullmäktige det bortglömda valet? Vissa hävdar det och menar att regionvalet hamnar i skymundan i jämförelse med valen till kommun och riksdag. Jämfört med valet till kommunen är många mindre insatta i vad som händer i regionpolitiken.

Det är onsdag eftermiddag, och fyra dagar kvar till valet. Utanför akutmottagningen på Akademiska sjukhuset tar Eva Wallberg en paus i septembersolen. Hon arbetar som städerska på sjukhuset men trots det har hon ännu inte bestämt sig för vem som får hennes röst i regionvalet.

– Nej, jag har inte bestämt mig för någonting alls, säger Eva Wallberg.

Även Christina Wass arbetar på Akademiska, men inte heller hon har bestämt sig.

– Jag har väl en övergripande tanke, men har inte tittat igenom skillnaderna mellan olika partier i olika frågor. Det ska jag göra de närmaste dagarna, säger Christina Wass.

Vet mindre om landstingsvalet

Region Uppsala styr över flera stora politiska områden som sjukvård, kollektivtrafik och kulturfrågor. Men hur engagerade är väljarna i vad som händer inom regionpolitiken?

I en forskningsrapport från Umeå universitet, som publicerades 2012, framkom att många väljare i Norrbotten ansåg att landstingsvalet var mindre viktigt än valen till riksdag och kommunfullmäktige.

De som deltog i undersökningen upplevde också att de hade mindre kunskaper om valet till landstinget jämfört med kommun- och riksdagsvalet. Rapportens författare, statsvetaren Anders Lidström, kallar därför landstingsvalet för ”det bortglömda valet”.

Valet till landstinget uppfattas ofta som mer anonymt än kommun- och riksdagsvalen. Foto: SVT

Mindre fokus

I Uppsala län har medierna återkommande rapporterat om vårdköer och personalbrist. Men i valkampanjerna är det större fokus på kommunpolitiken, upplever väljare som SVT Nyheter Uppsala möter utanför Akademiska.

När tror du att du bestämt dig för vem som får din röst i regionvalet?

Det blir nog på valdagen tror jag, säger Eva Wallberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 Uppsala

Mer i ämnet