Spela igen
Centerpartiets ledare Annie Lööf vid Aftonbladets partiledardebatt på Cirkus, Skandiascenen i Stockholm. Foto: Henrik Montgomery/TTVisa alla (2)
Visa alla (2)Val 2018

Lööf: ”Det byggs barnboenden i Sverige – vår tids barnhem”

Publicerad

Under kvällens partiledardebatt, som tidningen Aftonbladet arrangerade, diskuterades bland annat det avslöjande som SVT Nyheter gjorde under måndagen – att funktionshindrade barn tvingas flytta till barnboenden.
– I Socialdemokraternas Sverige får barnen återigen åka in på institution, säger Annie Lööf (C).

I flera kommuner i Sverige byggs nu boenden för barn med funktionshinder, eftersom barnen förlorat rätten till assistans, och deras föräldrar inte orkar med den dygnet-runt-hjälp som ofta krävs, något SVT Nyheter avslöjade tidigare under måndagen.

I Aftonbladets partiledarutfrågning under måndagskvällen togs frågan upp när Centerpartiets Annie Lööf och statsminister Stefan Löfven (S) debatterade.

– Det byggs barnboenden i Sverige. Vår tids barnhem, där föräldrar tvingas lämna sina barn när de får avslag på assistansen. Det skär i hjärtat på mig, säger Annie Lööf (C) till Stefan Löfven (S).

Skyller på S

Hon menar att felet ligger hos Socialdemokraterna, och den politik de fört.

– Vi har institutionaliserat barn förr, men i dag vet vi att det är bättre för dem att få bo med sina föräldrar. I Socialdemokraternas Sverige får de åter igen åka in på institution, säger Annie Lööf.

”Överenskommelse om ett starkt LSS”

Stefan Löfven svarade med att öppna upp för ett samarbete och sa att han vill att man tillsammans ska hjälpas åt för att få en ”bred överenskommelse om ett starkt LSS”.

– Det här är inte ett värdigt Sverige om inte barn får de rättigheter de ska ha. Man ska ha rätt till assistans, det är så välfärden ska fungera, säger Stefan Löfven.

Centerledaren krävde besked

Annie Lööf kontrade med att prata om en bred samling människor som är arga över den nya hanteringen av LSS, att det är besparingskrav på försäkringskassan som lett till problemet och i debatten krävde centerledaren besked från statsministern hur man ska hantera de fall där barn kan tvingas institutionaliseras.

– Jag behöver vara statsminister fyra år till för att se till att det finns resurser för de här barnen, säger Stefan Löfven och menar att lagen kring LSS inte fungerar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer