Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Lövin: Utländskt fulkött måste bli dyrare
Val 2018

Lövin: Utländskt fulkött måste bli dyrare

Publicerad

I Utfrågningen i SVT pressades Isabella Lövin, språkrör för Miljöpartiet, om att Miljöpartiet vill öka självförsörjningsgraden på livsmedel i Sverige. Det ska produceras mera svensk mat. Men språkröret ville inte ge något rakt svar på hur det ska gå till – utöver ökad skatt på utländskt kött med antibiotika.

Sedan Sverige gick med i EU har antalet jordbruksföretag i landet minskat med nästan 25 000 företag, enligt siffror från Jordbruksverket. 14 000 lantbruk stänger ner varje år. I den situationen vill Miljöpartiet nu öka Sveriges självförsörjningsgrad på livsmedel från 50 till 80 procent.

– Vi behöver ha en strategi för det. Det här är något som Lantbrukarnas Riksförbund också vill. Vi behöver ha en blocköverskridande överenskommelse om hur vi ska komma upp i ökad självförsörjningsgrad, säger hon under utfrågningen.

Dyrare ”fulkött”

Ett sätt att öka konsumtionen av svensk mat är att utländskt ”fulkött” blir dyrare, enligt Lövin.

– Det är inte hållbart att det billiga köttet har producerats med djurskyddsstandarder som inte är tillåtna i Sverige. Därför föreslår Miljöpartiet att vi ska införa en antibiotikaskatt, en skatt på det kött som produceras med rutinmässig användning av antibiotika, säger Isabella Lövin.

Dyrare kött helt enkelt?

– Dyrare importerat kött för i dag är kött billigare än någonsin.

Pressades av utfrågarna

Men om det är planen i stort för att öka konsumtionen av svensk mat ville Lövin inte svara på när hon pressades av utfrågarna Camilla Kvartoft och Anders Holmberg.

Är det vägen framåt för att få upp den svenska produktionen – att det ska bli dyrare med utländsk mat. Tänker du det på en rad områden?

– Vi tycker att djurskyddet är enormt viktigt. Det är WHO helt eniga om att överanvändningen av antibotika är ett hot mot mänskligheten…

Vill göra som i Finland

Men det var inte frågan. Är sättet att nå dit att den utländska maten blir dyrare?

– Vi kan också exportera och importera mat fortsatt men det är viktigt att vi ser till att vi vet att vi har ett jordbruk som är långsiktigt hållbart.

Men förlåt, frågan bara, om vi ska köpa mer svenskt, är sättet att nå dit att den utländska maten blir dyrare?

– Det viktigaste är inte att vi äter bara svensk mat. Det viktiga är att vi får upp produktionen i Sverige så att vi får en ökad självförsörjningsgrad. I de fall vi drabbas av extrema väderhändelser så behöver vi se att vi har ett mål, precis som man har i Finland där man har ett mål på 80 procent.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 - #dinröst

Mer i ämnet