Moderaternas partiledare Ulf Kristersson (M) presenterar Moderaternas valmanifest under lördagen. Foto: TT
Val 2018

M: ”Fler kommer att sitta inlåsta och vara inlåsta längre”

Publicerad

Tuffare tag mot brottsligheten är ett av de viktigaste budskapen i Moderaternas valmanifest.
Enligt partisekreterare Gunnar Strömmer skulle alla M-förslagen innebära den mest genomgripande reformen för lag och ordning på över 20 år. Framför allt vill M se en rad straffskärpningar.

– Fler kommer att sitta inlåsta och de kommer att vara inlåsta längre, säger Strömmer.

Därför föreslår M att en eventuell ny Alliansregering snabbt sjösätter en översyn av kriminalvården. Den behövs, enligt M, både för att öka antalet fängelse-, häktes- och förvarsplatser, men också för att göra tiden i fängelse mer meningsfull för fångarna.

En nyhet är också att M preciserar hur de 10 000 fler polisanställda partiet vill se till 2024 ska fördelas över landet. De ska i huvudsak placeras i lokalpolisområden.

Satsa på kärnan

Partiledaren Ulf Kristersson pekar i valmanifestet ut vad han anser är Sveriges mest akuta problem i dag, som växande gängkriminalitet, fördubblade vårdköer och dåliga skolresultat.

M-ledaren hävdar att ”trots högkonjunktur är det ont om pengar till det viktigaste”. När det gäller satsningar på välfärden vill partiet fokusera på vad man anser är statens kärnverksamhet.

”Staten ska inte göra allt, men det staten gör ska göras bra”, skriver Kristersson i manifestets förord.

S-kritik

Partiet ska ”tillföra betydande resurser till Sveriges kommuner” och vill bland annat höja statsbidragen till kommunerna med 20 miljarder kronor.

M vill till exempel också på sikt skärpa vårdgarantin så att patienter får operation eller specialistbehandling inom 60 dagar efter medicinskt beslut.

Socialdemokraterna har anklagat M för att sakna trovärdighet när man både vill satsa på vård, skola och omsorg, samtidigt som skatten ska sänkas.

Vill sänka skatten

Moderaterna varnar i stället för att höjda skatter stryper tillväxt och företagande. ”Det är uppenbart att det inte är en långsiktigt hållbar väg för att öka välfärdens resurser”, står det i valmanifestet.

M hävdar att partiets samlade reformer leder till 70 000 nya jobb på sikt.

Partiet föreslår bland annat sänkt skatt för ”alla som jobbar”, med i snitt 500 kronor mer i plånboken varje månad för ett vanligt heltidsjobb.

Samtidigt vill M genomföra en bidragsreform med ett tak för hur mycket samlade bidrag ett hushåll kan få, med en a-kassa med tydligare tidsgränser.

Vågar ej lova

Detta är första gången på länge som M presenterar ett eget valmanifest. De senaste valen har partiet gått till val på gemensam Allianspolitik.

Partiledaren Ulf Kristersson varnar för ett mycket komplicerat parlamentariskt läge efter valet och betonar att det kommer att krävas mycket kompromissvilja för att bilda regering. Därför vill M inte heller kalla de över 200 punkterna i det 40-sidiga valmanifestet för ”löften” utan för ”förslag”.

Kristersson lovar däremot en sak.

– En röst på Moderaterna är en garanterad röst för maktskifte, säger han.

– Det blir inga om och men, inget trixande, inga nya decemberöverenskommelser.

Partiet vågar också lova en stram migrationspolitik. Målet är att ”Sverige ska ta emot färre asylsökande än under de senaste åren”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 - #dinröst

Mer i ämnet