Kurt Törnblom, gruppledare för Sverigedemokraterna i Älvkarleby Foto: SVT

Nästan noll närvaro – men fullt betalt

Uppdaterad
Publicerad

Kurt Törnblom, gruppledare för Sverigedemokraterna i Älvkarleby kommun, har fått ut drygt 410 000 kronor i gruppledararvode under mandatperioden. Detta trots att han knappt har deltagit alls på gruppledarträffarna.

Själv säger Kurt Törnblom att han varit med på tre-fyra gruppledarträffar, som han kan minnas. Kommunalrådet Marie Larsson (S) kan bara komma ihåg att hon träffat Kurt Törnblom en gång på ett gruppledarmöte.

Det har varit cirka 25 gruppledarträffar under mandatperioden och Sverigedemokraterna har mest varit frånvarande. Ingen har över huvud taget representerat partiet på mötena de senaste 1,5 åren.

S skarpt kritiskt mot SD

Andra partier, främst Socialdemokraterna, har riktat kritik mot kommunens näst största parti för att det inte tar uppdraget på allvar. Dessutom ingår det i gruppledararvodet att gå på mötena.

Att du har fått betalt för något som du inte har fullgjort, hur känns det?

– Det är väl inte så bra, men jag vet inte hur det skulle gå till att avsäga sig betalningen, säger Kurt Törnblom.

Men det ingår ju i ditt uppdrag, och det har du inte fullgjort?

– Nej det har jag tyvärr inte gjort – tyvärr.

Du har inga planer på att betala tillbaka en del av arvodet, med tanke på att du inte har varit på så många möten?

– Nej, jag tycker ändå att jag har tagit mitt ansvar.

410 000 har du fått ut – trots att du knappt har varit på ett enda gruppledarmöte.

– Tråkigt att det ska behöva vara så, men vad ska jag göra? Jag har varit sjuk.

Har försökt få partiet att delta

Kommunalrådet Marie Larsson säger att hon själv inte har fått någon förklaring till varför SD inte dykt upp på träffarna. Hon har personligen pratat med partiet lokalt och med företrädare i länet. Inget har hjälpt.

Marie Larsson är besviken på närvaron och planerar nu att skärpa kraven för att få ut gruppledararvodet som ligger på cirka 9 000 kronor i snitt per månad.

– Jag har i egenskap av kommunalråd tagit initiativ till att vi ska utreda våra arvodesbestämmelser. Det kommer vi att göra i höst, så att vi styr upp det här inför nästa mandatperiod.

– Men det är självklart så att man ska delta och att man bör göra det eftersom det ingår i gruppledararvodet. Jag vill tydliggöra det ännu skarpare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 Uppsala

Mer i ämnet